Bylinky

Cesnak

20.03.2019
ALLIUM sativum
Cesnak kuchynský
 
ALLIUM sa zaraďuje sa do čeľade ľaliovité (Liliaceae) superpotraviny.
Cesnak kuchynský (Allium sativum) je rastlina z čeľade cesnakovité (Alliaceae). 
Cesnak kuchynský pravdepodobne pochádza zo strednej Ázie, kde vznikol z divo rastúceho druhu Allium longicuspis. Používa sa ako zelenina, korenina alebo liečivá rastlina.
 
Charakteristická cesnaková aróma, patrí  medzi charakteristické arómy jedál z kuchýň celého sveta.
 
Cesnak kuchynský sa používa ako prísada v surovom stave, ako aj prísada varených jedál, studených a varených omáčok či na výrobu extraktov v (olivovom) oleji, vo forme rôznych pást z čistého nasoleného cesnaku alebo aj v zmesiach s paradajkami, zázvorom...
 
 
Liečivé účinky cesnaku
 
Využíva sa nielen ako zelenina, ale aj v ľudovom liečiteľstve má cesnak kuchynský široké použitie. Má protibakteriálne účinky, napomáha vykašliavaniu pri ochorení horných dýchacích ciest. Podporuje uvoľnenie prietoku krvi, je dobrý na zníženie vysokého krvného tlaku, znižovanie hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C, znižuje riziko výskytu nádorových ochorení, pôsobí aj proti črevným parazitom.
 
 
Použitie:
 
Cesnak má mnohostranné použitie: v domácnosti ho používame nielen v surovom stave ale aj na varenie, ako prísadu do obľúbených jedál. Na liečebné použitie ho používame hlavne pre jeho antibakteriálne účinky. Táto superpotravina priaznivo ovplyvňuje črevnú flóru, pôsobí proti jedovatým splodinám ako detoxikant, proti kŕčovo, ovplyvňuje tvorbu a vylučovanie žlče, pôsobí aj na črevné parazity, je podporným prostriedkom proti infekčným ochoreniam. Ďalej pôsobí proti zvýšenému krvnému tlaku, pri artérioskleróze, aplikuje sa pri paradentóze i na mokvavé rany.
 
 
Cesnak
 
 
cesnak
 

 

Schizandra /klanopráška/

 

Schizandra čínska, latinský názov Schizandra chinensis,  adaptogén Ruska a Ďalekého východu, radí sa medzi najdôležitejšie byliny tradičného čínskeho liečiteľstva. Je pestovaná ako okrasná a liečivá bylina.  Plody schizandry majú všetkých 5 základných chutí – sladkú, slanú, kyslú, horkú a pikantnú. Hovorí sa, že týchto päť chutí zodpovedá ľudským orgánom – pečeň je kyslá, sladká je slezina, horké je srdce, slané sú obličky a pikantné sú pľúca. Pre medicínske účely je možné používať  všetky jej časti vrátane koreňov.

 

Obsahuje

Vitamíny C,  E a provitamín  A.  Z minerálnych látok najme železo, fosfor, horčík,  selén, kremík,  chróm,  kobalt a mangán. Semeno obsahuje lignany a zlatožltý a horký olej,  ktorý je zložený  z kyseliny linoleovej a olejovej. 

 

Účinky na zdravie

Chráni pečeň a má protinádorové účinky

Tlmí únavu  a slabosť tela

Psychické a duševné vyčerpanie

Potláča hlad a choroby tráviaceho traktu

Pôsobí na ťažkosti s dýchaním, tlmí kašeľ

Stimuluje krvný obeh

Účinná pri kardiovaskulárnych problémov

Odstraňuje  nadmerné potenie a nespavosť           

Rad lignanov Schizandry má schopnosť pôsobiť protizápalovo

Pri dlhodobom užívaní zlepšujú ostrosť zraku a citlivosť videnia

Vplývajú na centrálnu nervovú sústavu

 

Bobuľovité plody majú všestranné využitie            

V potravinárstve na prípravu nealkoholických nápojov, sirupov, kompótov, džemov. Bobule sa dajú kandizovať, nakladať do medu. V cukrárenskej výrobe sa dužina mieša s medom, alebo orechmi, či mandľovým cestom. Plody sa varia s medom a vodou a táto tekutina sa používa ako polievka. Dajú sa aj pražiť, variť vo víne alebo sa z nich pripravujú destiláty.  Používajú sa do kaší, na varenie fazule, polievok z ľadviniek či baranieho mäsa, alebo sa len tak jednoducho je.

 

ALLIUM sativum

Cesnak kuchynský

 

ALLIUM sa zaraďuje sa do čeľade ľaliovité (Liliaceae).

Cesnak kuchynský (Allium sativum) je rastlina z čeľade cesnakovité (Alliaceae).

Cesnak kuchynský pravdepodobne pochádza zo strednej Ázie, kde vznikol z divo rastúceho druhu Allium longicuspis. Používa sa ako zelenina, korenina alebo liečivá rastlina.

 

Charakteristická cesnaková aróma, patrí medzi charakteristické arómy jedál z kuchýň celého sveta.

 

Cesnak kuchynský sa používa ako prísada v surovom stave, ako aj prísada varených jedál, studených a varených omáčok či na výrobu extraktov v (olivovom) oleji, vo forme rôznych pást z čistého nasoleného cesnaku alebo aj v zmesiach s paradajkami, zázvorom...

 

Liečivé účinky cesnaku

 

Využíva sa nielen ako zelenina, ale aj v ľudovom liečiteľstve má cesnak kuchynský široké použitie. Má protibakteriálne účinky, napomáha vykašliavaniu pri ochorení horných dýchacích ciest. Podporuje uvoľnenie prietoku krvi, je dobrý na zníženie vysokého krvného tlaku, znižovanie hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C, znižuje riziko výskytu nádorových ochorení, pôsobí aj proti črevným parazitom.

 

Použitie:

 

Cesnak má mnohostranné použitie: v domácnosti ho používame nielen v surovom stave ale aj na varenie, ako prísadu do obľúbených jedál. Na liečebné použitie ho používame hlavne pre jeho antibakteriálne účinky. Priaznivo ovplyvňuje črevnú flóru, pôsobí proti jedovatým splodinám ako detoxikans, proti kŕčovo, ovplyvňuje tvorbu a vylučovanie žlče, pôsobí aj na črevné parazity, je podporným prostriedkom proti infekčným ochoreniam. Ďalej pôsobí proti zvýšenému krvnému tlaku, pri artérioskleróze, aplikuje sa pri paradentóze i na mokvavé rany.

ALLIUM sativum cesnak kuchynský