ALLIUM sativum
Cesnak kuchynský
Cesnak kuchynský (Allium sativum) je rastlina z čeľade cesnakovité (Alliaceae).
Cesnak kuchynský pravdepodobne pochádza zo strednej Ázie, kde vznikol z divo rastúceho druhu Allium longicuspis. Používa sa ako zelenina, korenina alebo liečivá rastlina.
Charakteristická cesnaková aróma, patrí medzi charakteristické arómy jedál z kuchýň celého sveta.
Cesnak kuchynský sa používa ako prísada v surovom stave, ako aj prísada varených jedál, studených a varených omáčok či na výrobu extraktov v (olivovom) oleji, vo forme rôznych pást z čistého nasoleného cesnaku alebo aj v zmesiach s paradajkami, zázvorom...
Liečivé účinky cesnaku
Využíva sa nielen ako zelenina, ale aj v ľudovom liečiteľstve má cesnak kuchynský široké použitie. Má protibakteriálne účinky, napomáha vykašliavaniu pri ochorení horných dýchacích ciest. Podporuje uvoľnenie prietoku krvi, je dobrý na zníženie vysokého krvného tlaku, znižovanie hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C, znižuje riziko výskytu nádorových ochorení, pôsobí aj proti črevným parazitom.
Použitie:
Cesnak má mnohostranné použitie: v domácnosti ho používame nielen v surovom stave ale aj na varenie, ako prísadu do obľúbených jedál. Na liečebné použitie ho používame hlavne pre jeho antibakteriálne účinky. Táto superpotravina priaznivo ovplyvňuje črevnú flóru, pôsobí proti jedovatým splodinám ako detoxikant, proti kŕčovo, ovplyvňuje tvorbu a vylučovanie žlče, pôsobí aj na črevné parazity, je podporným prostriedkom proti infekčným ochoreniam. Ďalej pôsobí proti zvýšenému krvnému tlaku, pri artérioskleróze, aplikuje sa pri paradentóze i na mokvavé rany.
Schizandra /klanopráška/
Schizandra čínska, latinský názov Schizandra chinensis, adaptogén Ruska a Ďalekého východu, radí sa medzi najdôležitejšie byliny tradičného čínskeho liečiteľstva. Je pestovaná ako okrasná a liečivá bylina. Plody schizandry majú všetkých 5 základných chutí – sladkú, slanú, kyslú, horkú a pikantnú. Hovorí sa, že týchto päť chutí zodpovedá ľudským orgánom – pečeň je kyslá, sladká je slezina, horké je srdce, slané sú obličky a pikantné sú pľúca. Pre medicínske účely je možné používať všetky jej časti vrátane koreňov.
Obsahuje
Vitamíny C, E a provitamín A. Z minerálnych látok najme železo, fosfor, horčík, selén, kremík, chróm, kobalt a mangán. Semeno obsahuje lignany a zlatožltý a horký olej, ktorý je zložený z kyseliny linoleovej a olejovej.
Účinky na zdravie
Chráni pečeň a má protinádorové účinky
Tlmí únavu a slabosť tela
Psychické a duševné vyčerpanie
Potláča hlad a choroby tráviaceho traktu
Pôsobí na ťažkosti s dýchaním, tlmí kašeľ
Stimuluje krvný obeh
Účinná pri kardiovaskulárnych problémov
Odstraňuje nadmerné potenie a nespavosť
Rad lignanov Schizandry má schopnosť pôsobiť protizápalovo
Pri dlhodobom užívaní zlepšujú ostrosť zraku a citlivosť videnia
Vplývajú na centrálnu nervovú sústavu
Bobuľovité plody majú všestranné využitie
V potravinárstve na prípravu nealkoholických nápojov, sirupov, kompótov, džemov. Bobule sa dajú kandizovať, nakladať do medu. V cukrárenskej výrobe sa dužina mieša s medom, alebo orechmi, či mandľovým cestom. Plody sa varia s medom a vodou a táto tekutina sa používa ako polievka. Dajú sa aj pražiť, variť vo víne alebo sa z nich pripravujú destiláty. Používajú sa do kaší, na varenie fazule, polievok z ľadviniek či baranieho mäsa, alebo sa len tak jednoducho je.
ALLIUM sativum
Cesnak kuchynský
ALLIUM sa zaraďuje sa do čeľade ľaliovité (Liliaceae).
Cesnak kuchynský (Allium sativum) je rastlina z čeľade cesnakovité (Alliaceae).
Cesnak kuchynský pravdepodobne pochádza zo strednej Ázie, kde vznikol z divo rastúceho druhu Allium longicuspis. Používa sa ako zelenina, korenina alebo liečivá rastlina.
Charakteristická cesnaková aróma, patrí medzi charakteristické arómy jedál z kuchýň celého sveta.
Cesnak kuchynský sa používa ako prísada v surovom stave, ako aj prísada varených jedál, studených a varených omáčok či na výrobu extraktov v (olivovom) oleji, vo forme rôznych pást z čistého nasoleného cesnaku alebo aj v zmesiach s paradajkami, zázvorom...
Liečivé účinky cesnaku
Využíva sa nielen ako zelenina, ale aj v ľudovom liečiteľstve má cesnak kuchynský široké použitie. Má protibakteriálne účinky, napomáha vykašliavaniu pri ochorení horných dýchacích ciest. Podporuje uvoľnenie prietoku krvi, je dobrý na zníženie vysokého krvného tlaku, znižovanie hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C, znižuje riziko výskytu nádorových ochorení, pôsobí aj proti črevným parazitom.
Použitie:
Cesnak má mnohostranné použitie: v domácnosti ho používame nielen v surovom stave ale aj na varenie, ako prísadu do obľúbených jedál. Na liečebné použitie ho používame hlavne pre jeho antibakteriálne účinky. Priaznivo ovplyvňuje črevnú flóru, pôsobí proti jedovatým splodinám ako detoxikans, proti kŕčovo, ovplyvňuje tvorbu a vylučovanie žlče, pôsobí aj na črevné parazity, je podporným prostriedkom proti infekčným ochoreniam. Ďalej pôsobí proti zvýšenému krvnému tlaku, pri artérioskleróze, aplikuje sa pri paradentóze i na mokvavé rany.