Blog

Cesnakové mlieko | na kašeľ

Cesnakové mlieko je náš tradičný slovenský recept proti kašľu, nádche a prechladnutiu. Je vynikajúci pre celkové zdravie a funguje ako liek. Obsahuje vitamíny, minerálny, vlákninu.

 

Recept 

 

Ingrediencie

 

250 ml  mlieka

10 - 12 strúčikov cesnaku

1 lyžičku medu

 

Postup

Mlieko nalejte do hrnca a dajte nad plameň zohriať na 80 °C. Hlavičky cesnaku rozoberte a očistíte od vrchnej tvrdej šupky. Pripravené aspoň  10 strúčikov cesnaku roztlačte pomocou lisu na cesnak, alebo ho roztlačte pomocou noža a niekoľkokrát  ho rozrežte na menšie časti. Na jemno roztlačené strúčiky cesnaku dajte do hrnca k teplému mlieku, hrniec prikryte, po 10 minútach ešte teplé preceďte cez sitko, alebo gázu do pohára. Mlieko, ktoré takto nabralo cesnakovú liečivú silu a antibakteriálne účinky dochutíte domácim medom.

 

Užívanie

Hneď za tepla vypijete.

Cesnakové mlieko pripravujete stále čerstvé

Ako alternatívu navrhujem cibuľový sirup. 

!!! Cesnakové mlieko ako aj cibuľový sirup sú vhodné aj pre celiatikov, neobsahujú lepok, čiže suroviny sú prirodzene bezlepkové.

 

Cesnak Allium

je zdrojom alicínu a selénu.  Má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C. Cesnak má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Je prírodné antibiotikum. Cesnak znižuje cholesterol, pomáha tráveniu a dokáže vyčistiť organizmus od parazitov. Znižuje riziko výskytu nádorových ochorení a znižuje hladinu cukru v krvi. Napomáha vykašliavaniu pri ochorení  horných dýchacích ciest. Cesnak je ako zelenina, korenina a liečivá rastlina. Pri narušení bunečnej steny kuchynského cesnaku sa silica nazvaná alicín mení na kyselinu pyruvovú a kyselinu dipropensulfenovú, ktoré sa hneď transformujú na alicín.  Alicín na vzduchu oxiduje. Vďaka tejto reakcii vzniká charakteristická cesnaková aróma, ktorá patrí medzi charakteristické arómy jedál z kuchýň celého sveta. Cesnak kuchynský sa používa ako prísada v surovom stave, ako aj prísada varených jedál, studených a varených omáčok, alebo  na výrobu extraktov v (olivovom) oleji, vo forme rôznych pást z čistého nasoleného cesnaku alebo aj v zmesiach s paradajkami, zázvorom. Najliečivejší je so zeleným pruhom v strede. 

 

cesnakové mlieko | cesnak | mlieko | prechladnutie

 

cesnakové mlieko

 

 

cesnakové mlieko na kašeľ

 

prechladnutie

 

proti chripke

 

cesnakové mlieko