Blog

Škorica

Poznáme 2 druhy škorice.
Pravú - cejlónsku škoricu, sladšej chute, ktorá je svetlej alebo tmavšej farby. Čím je svetlejšia tým je delikátnejšia.
Nepravú – čínsku, ktorá je u nás najviac rozšírená.
Predáva sa sypaná alebo celá. Netreba ju nejako zvlášť predstavovať. Je jedna z najznámejších a najčastejšie používaných korenín. Získava sa z kôry stromu sušením škoricovníka.


Môžeme ju používať na prípravu čaju, ako dochucovadlo jedál, kaší, alebo zmiešať s medom.
Odborníci odporúčajú 1 lyžičku denne.


O účinkoch škorice vie málokto a preto 

Používa sa 


- na prehriatie organizmu
- zlepšenie trávenia
- podporuje chuť do jedla
- pri nadúvaní
- znižuje krvný tlak
- má antibiotické a dezinfekčné účinky vďaka ktorým pomáha pri nachladnutí, chrípke a kašli
- pomáha pri redukčných diétach
- zlepšuje náladu
- zlepšuje pozitívne myslenie
- priaznivo pôsobí pri cukrovke
- pre svoje účinky sa využíva aj v kozmetike
- bojuje proti akné
- podporuje rast vlasov


Mletú škoricu môžete používať 
do rôznych jablkových koláčov, korenených chlebov, štrúdli, medovníkov, aj do ryže, do mäsitých pokrmov v indickej kuchyni /čatní, masala, pilaf/. Je súčasťou koreniacich zmesí. 


Taktiež ju môžete používať k jablkám, hruškám, marhuliam, mandliam, banánom, baklažánom, čokoláde, káve, hydine, jahňacine, s čokoládou, do červeného vína.
Môžete je kombinovať s kardamónom, koriandrom, zázvorom, kurkumou, klinčekom, muškátovým orieškom, rímskou rascou.


Pri pravidelnom užívaní môže pomôcť znižovať nadváhu aj obéznym ľuďom. 
Pite na lačno asi 30 minút pred raňajkami a večer pred spaním jednu šálku medu so škoricou.

Celiatikom vhodné na žalúdok.
Vašej pokožke pomôže piť čaj s medom a škoricou.
Pastu z medu a škorice môžete natrieť na vyrážkovú pleť, ekzém, alebo boľavý zub.

 

škorica

 

škorica

 

skorica