Blog

Tekvicový olej

Z jadier tekvíc sa získava tekvicový olej. Má tmavozelenú farbu a špecifickú aromatickú chuť. Obsahuje širokú škálu vitamínov a minerálov. Je bohatý na vitamín E a zinok. Je ľahko stráviteľný. 


Účinky oleja na zdravie:


- pomáha pri ťažkostiach s prostatou
- obnovuje činnosť pečene, pomáha pri žalúdočných problémoch 
- pôsobí protizápalovo
- má priaznivý účinok pri srdcovo-cievnych ochoreniach
- chráni cievy pred aterosklerózou
- je optimálny pri vysokom krvnom tlaku
- pôsobí proti vypadávaniu vlasov a lámavosti nechtov
Kvalitný tekvicový olej dosahuje bod zadymenia pri 140°C. Pri vyššom stupni sa znehodnocuje a bol by škodlivý. Najlepšie jeho využitie je v studenej kuchyni.
Doporučuje sa piť vnútorne – ráno (nalačno)a večer (pred spaním) jedna čajová lyžička tekvicového oleja.


 

Orechový olej

Z vlašského orecha sa vyrába orechový olej, nerafinovaný, lisovaný za studena, ktorý už  nezohrievame. 
Má jemne orieškovú chuť.

Na prípravu šalátov  používame v studenej kuchyni kvalitný olej z vlašského orecha.


Obsahuje

vitamín E, K, omega - 3 mastné nenasýtené kyseliny a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny.
Chráni pred mnohými ochoreniami:
- prevencia proti kŕčovým žilám
- zabezpečuje pružnosť ciev
- znižuje hladinu cholesterolu v cievach
- zníženie vysokého krvného tlaku
- podporuje krvotvorbu
- pomáha mozgovým bunkám
- upokojuje nervový systém
- má antiseptické účinky

Vnútorne – ráno (nalačno)a večer (pred spaním) používajte jednu čajovú lyžičku 
oleja z vlašského orecha.


 

Hroznový olej

Lisovaním za studena sa vyrába olej z hroznových jadierok. Je takmer bez chuti.
Obsahuje beta-karotén a vitamín C, E.


Účinky oleja:


- obmedzuje tvorbu histamínu
- pomáha pri bolesti a opuchoch nôh
- zvyšuje pevnosť ciev, tepien a žíl
- obmedzuje vznik kŕčových žíl
- využívame ho najmä pri alergii
- tíši ZÁPALY
V studenej kuchyni na cestoviny a na prípravu zeleninových šalátov sa používa kvalitný za studena lisovaný hroznový olej. Je menej prchavý a tak ho používame i na vyprážanie.
Doporučuje sa vnútorne – ráno (nalačno)a večer (pred spaním) užiť jednu čajovú lyžičku kvalitného hroznového oleja.

 

Tekvicová, orechový,hroznový olej