Blog

Mak

Mak je stará kultúrna rastlina. U nás sa pestuje bežne k potravinárskym účelom. Najvyššia produkcia maku je u našich susedov v Českej Republike. Mak existuje niekoľko tisíc druhov.

Podľa použitia poznáme mak siaty olejný a ópiový.

1.Mak siaty olejný – konzumný sa využíva v domácnosti, v cukrárskej výrobe a na výrobu makového oleja. Semienka zrelého kuchynského maku nemajú škodlivé, ani omamné účinky.
2.Mak turecký (Východný mak) – okrasná rastlina na výzdobu záhrad
3.Mak vlčí (Divý mak) – z kvetu sa získava potravinárske farbivo a ďalej sa využíva vo farmakológii.

Celá rastlina maku obsahujú látky s omamnými účinkami, ktoré sa odpradávna používajú na výrobu liekov.
Jeho pestovanie je v mnohých krajinách zakázaný, pretože sa z maku získava ópium a látka morfín. Z ópia sa vyrábajú drogy.
Mak sa užíva s mierou. Mak je chutná a hlavne zdravá potravina.

 

Obsahuje

v sebe najvyšší podiel vápnika, omega 6 mastných nenasýtených kyselín a ešte množstvo  látok, dôležitých pre zdravý vývoj a udržanie plného zdravia.
Táto jednoročná rastlina má množstvo pozitívnych účinkov na organizmus a ešte je aj chutný. Farby makových kvetov môžu byť biele, červené alebo fialové. Pestovateľov maku je čoraz menej, pretože mak siaty je náročný na pestovateľské podmienky a navyše pre pestovanie maku na ploche väčšej ako 100 metrov štvorcových potrebujete špeciálne povolenie. 
Semienka maku obsahuje 40 – 60 % hodnotného oleja, veľké množstvo vlákniny a minerálnych látok.
Najdôležitejší je mangán, vápnik, horčík, železo a vitamínov E, B a C.
Jedna polievková lyžica dodá asi 5 % doporučenej dennej dávky železa, 13 % vápnika, a 29 % mangánu, 8 % horčíka a fosfóru.

 

Účinky

Je skvelý proti lámaniu nechtov a vypadávaniu vlasov. 
Podporuje rast vlasov a ich kvalitu.
Preventívne pôsobí proti mäknutiu a lámavosti kostí, odporúča sa pri osteoporóze a ich prevencii.
Pri kazivosti zubov.
Mak ukľudňuje nervovú sústavu, pomáha pri strese, tĺmi bolesti hlavy a podporuje dobrý spánok.
Ako semienka či orechy zvyšuje výživovú hodnotu jedla. 
Pravidelnou konzumáciou maku sa zlepšuje hladina železa i vápnika v tele. Doporučuje sa pri anémii.
Z hľadiska mágie sa mak považuje za potravinu spojenou s energiou plodnosti.
- Podporuje obranyschopnosť
- Prevencia chrípky, prechladnutia
- Jedia ho pri prevencii rakoviny
- Eliminuje migrénu
- Normalizuje hladinu cukru v krvi
- Podporuje vyprázdňovanie
- Obnovuje črevnú mikroflóru
- Čistí hrubé črevo
- Odkysľuje organizmus
- Povzbudzuje a upokojuje celé telo
- Dopĺňa do tela tuk
- Upravuje cholesterol
- Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
- Podporuje pevnosť kostného tkaniva
- Upokojuje nervový systém
- Jedia ho pri kožných ochoreniach (ekzém, vyrážky, lupienka) 

 

 

Použitie

 

Používa sa na rôzne spôsoby. Dôležité je ho najprv umyť tak, aby ste ho zbavili nečistôt. Usušiť na panvici, aby ste ho mohli pomlieť.
Je to veľmi zdĺhavé a preto sa bežne rovno melie bez umytia. Ako náplň do koláčov, posýpka na cestoviny, buchty. Využíva sa ako súčasť liečiv.
 
K mojím obľúbeným receptom z maku patria: makové guľky, makové bobáľky, makový závin, špaldová bábovka s makom.
 
 
mak | makovica | makové recepty | šúľance s makom
 
 

mak | rastlina

 

 

 

mak | makový závin | maková štrúdľa | štrúdľa s makom