Blog

Jahody | ovocie

08.12.2016
Jahody
 
Jahody radíme medzi superpotravinu, ktoré  v zime vonku nerastú, ale ak by ste prišli k nám tak, by ste zistili, že tomu tak nie je. Ja ich mám vypestované v črepníku doma v kuchyni na parapetnej doske. Takto je tomu už niekoľko rokov. Zakaždým sa potešíme ak vidíme dozrieť novú jahodu. Je potrebné vydržať a polievať, to je celé pri ich pestovaní. Ak Vám pritom pomôžu deti, výsledok sa dostaví, či už v podobe kvetu alebo neskôr aj v jej krásnej červenej farbe. Netreba Vám chodiť po supermarketoch a vôňu jahôd máte doma aj počas  zimného obdobia. Jahody sú pre niekoho alergénom, preto ich zatracujú. Ak nemáte s týmto ovocím problém, je nesmierne zdravé a výrazne prospieva aj pokožke. Jahodová kúra prečistí telo a rozžiari pokožku.
 
 
Obsahuje
 
V jahode je najviac zastúpený vitamín C. Ako najlepšie ovocie obsahuje vodu, vitamíny
A, B, C, E a K, karotén, kyselinu listovú, ale i minerály ako draslík, horčík, fosfor, železo, sodík, mangán a meď.
 
 
Účinky
 
Jahody majú navyše protizápalový a antibakteriálny účinok, pomáhajú pri poruchách trávenia, priaznivo pôsobia pri liečbe pečene, majú priaznivý účinok na krvotvorbu a rast buniek. Navyše obsahujú aj vitamín C podporujúci imunitu a veľmi významný mangán. Tento prvok má pozitívny vplyv pre správne fungovanie metabolizmu, zdravé kosti, činnosť nervov, tvorbu hormónov štítnej žľazy a zvyšuje libido. 
 
 
Jahody sú výživnou pochúťkou. Obsahujú minimum kalórií, majú pozitívne účinky na chudnutie, keďže odvodňujú telo a zabezpečujú správne fungovanie tela. Každý deň zjedzte misku jahôd (v sezóne)a tým zvýšite rýchlosť metabolizmu a podporíte chudnutie.
 
Je vhodným doplnkom do šampanského, či ozdobou na dezerty. Použiť ich môžete na prípravu smoothie. Toto červené ovocie je  veľmi zdravé a pre celiatikov prospešné. 
Z čerstvých, lebo vysušených lístkov si pripravte lahodný čaj.
 
Pripravte si ho ako čierny čaj : 
 
1 kávovú lyžičku lístkov jahody zalejte šálkou vriacej vody, nechajte 5 minút vylúhovať pod prikrývkou. Popíjajte teplý.
 
 
Na desiatu si pripravte:
 
Recept
 
Ingrediencie
 
130 g jahôd
100 g tvarohu 
15 g pomleté vlašské orechy
 
Umyté jahody, odstopkujte, nakrájajte na polky a vložte do misky. 
Pridajte tvaroh, pomleté alebo posekané orechy, mleté ľanové semienka a všetko zľahka premiešajte. 
Do obeda Vás to určite zasýti a dodá Vám veľa zdravej energie.
 
 
 
jahody v čokoláde
 
 
jahody | jahody v čokoláde