Blog

Železo

08.02.2017
Železo 
 
Keďže si náš organizmus nevie vytvoriť minerál ako je železo musíme si ho doplniť formou výdatnej stravy. Denne si musíme upravovať náš jedálny lístok tak, aby sme nepociťovali jeho nedostatok.  
Už ráno si môžete pripraviť kašu, či smoothie, do ktorých si vieme zamiešať niektoré  potraviny obsahujúce viac železa. 
 
 
Príznakom
z  nedostatku železa v organizme vzniká málokrnosť, nedostak červených krviniek, únava, slabosť, vyčerpanosť, dýchavičnosť, bledosť, bolesť hlavy, bolesť v hrudi,  studené ruky a nohy a celkovo  oslabený imunitný systém. Slabý apetít, najmä u detí, nepríjemný pocit v nohách (syndróm nekľudných nôh)
 
Železo sa vyskytuje 
v trstinovej melase, melasovom trstinovom cukre a v chia semienkach sa železa nachádza až 3x viac ako v špenáte. Taktiež goji semienkach, riasy 530,0 Fe mg/kg, pivné kvasnice 176,0 Fe mg/kg, sezamové semienka Fe 100,0 mg/kg, mak, kokos, vaječné žĺtka, fazuľa, šošovica,  pšenica, ovsené vločky, celozrnný chlieb, marhule, slivky, orechy, ryby, hovädzie a teľacie mäso, pečeň. 
K ďalším  potravinám  bohatým  na železo patrí:
 
Toto všetko sú zdroje železa, ktoré potrebujeme denne dopĺňať, či už v surovom, alebo tepelne upravovanom jedle.
 
Veľmi dobrým pomocníkom na stabilizáciu železa je dostatočný pohyb.
Budeme sa ľahšie učiť a predchádzať chorobám a starnutiu.
 
 
Železo zdroje