Blog
Malina 
Ostružina malinová
 
Krík, ktorý rastie v záhrade a má dobrú pôdu dorastá až do výšky  2  m. Pre svoj rast potrebuje veľa vlahy a slnka. Ak toto všetko dostane, tak sa vám odvďačí krásnymi listami a neskôr ešte krajšími bobuľovitými plodmi, ktoré sú ružovej až červenej farby. Čím je farba maliny tmavšia, tým obsahuje viacej farbivá a väčšie množstvo účinných antioxidantov.
 
Obsahuje:
Bielkoviny, tuky, sacharidy a vodu, vlákninu, luteín (antioxidant, farbivo), minerály, vápnik, železo, horčík, sodík, fosfor, draslík, meď, selén, omega 3, omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A , B, C, E, K, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.
 
 
Z kríka  maliny si môžete nazbierať a sušiť mladé listy a pripraviť si chutný, zdravý čaj plný vitamínov. 
 
V zime čaj najčastejšie popíjate pre jeho veľmi dôležité liečivé účinky:
- pri hojení rán
- koliky
- ochorenia dýchacích ciest
- pri problémoch pôrodu
- ovocie maliny majú protizápalové a antibakteriálne účinky
- červené plody podporujú chudnutie
- podporujú rastu zdravých vlasov a nechtov
- prevencia proti ochoreniam očí
- prevencia proti cukrovke
- podporuje krvotvorbu
- prečisťuje obličky, močové cesty a pečeň
 
 
Ovocie je najlepšie konzumovať čerstvé. Ak ho máte nadbytok, môžete z neho urobiť kompót alebo chutný džem pre svoje deti, ktorý je ideálnym  liekom hneď na raňajky.
Z bobuľovitého ovocia maliny sa pripravujú, šťavy, sirupy, ocot a lisuje sa olej. 
 
Z 1 litra vinného octu a 500 g malín, ktorý necháte dva týždne odstáť pripravíte malinový ocot. Precedený používate  na kloktanie pri bolestiach hrdla.
 
maliny | malina | ovocie
 
 
Maliny
 
 
malina
 
 
maliny recept
 
 
malina | maliny | ovocie
 
 
maliny | maliny a Tatry | maliny  a Vysoké Tatry | malina | ovocie