Blog

Jód

25.02.2017
Jód (I)
 
Jód patrí medzi významné minerálne látky. Je potrebný pri liečbe rôznych zdravotných problémoch. 
Jód je taká látka, ktorá sa vstrebe na 100% po konzumácii potravín. Následne sa počas 24 hodín dostane do štítnej žľazy, ktorá si ho vyberá z krvi. Z tela je jód vylučovaný obličkami.
Potrebný je na normálne fungovanie štítnej žľazy.
Pri nedostatku jódu v potrave sa štítna žľaza zväčšuje a vzniká struma alebo hrvoľ.
 
Funkcie jódu
Je dôležitý pre správne fungovanie štítnej žľazy
Má vplyv na tvorbu dvoch hlavných hormónov. Prvý je tyroxín, ktorý významne ovplyvňuje činnosť metabolizmu. Druhý je trijódtyronín, ktorý ovplyvňuje funkcie takmer celého tela.
Vylučovanie hormónov.
Pomáha spaľovať vnútorný tuk.
Znižuje vysoký cholesterol.
Prevencia kardiovaskulárnych ochorení.
Zvyšuje prirodzenú obranyschopnosť.
Správna funkcia nervovej sústavy.
Podporuje rast a kvalitu vlasov, nechtov, zubov a pokožky.
V tehotenstve je jód potrebný pre správny vývoj dieťaťa.
 
Nedostatok jódu 
Spôsobuje  nesprávne fungovanie štítnej žľazy, čo spôsobuje únavu malokrvnosť, nezdravú pokožku, lámavé nechty a vlasy.
Podieľa sa na tvorbe hormónov štítnej žľazy (tyroxín, dijódtyrozín), ktoré riadia látkovú výmenu vo všetkých telesných bunkách.
Naše telo ho potrebuje len v malom množstve, ale je tak dôležitý, že sa zaviedlo pridávanie jódu  do soli.
Zistilo sa, že konzumáciou kapusty a kelu sa môže zabraňovať prijímaniu jódu.
 
Príznaky nedostatku
Nedostatok spôsobuje poruchy mentálneho vývoja detí, zväčšenie štítnej žľazy,
Poškodené nechty, suchá pokožka.
U mužov poruchy plodnosti, priberanie na hmotnosti, u žien najmä počas klimaktéria, poruchy sexuálneho vývoja, pocit chladu v končatinách, bolesti a kŕče svalov, lámavé nechty, vypadávanie vlasov, opuchy, napr. v oblasti očí, suchú pokožku a zápchu. Jód prijímame potravou a vodou.
 
Príznakom nadbytku
Časté bolesti hlavy, migrény, zvracanie, kožné vyrážky, afty.
 
Výskyt
Zdroje jódu sú najmä v morských produktoch ako je chaluha bublinatá, losos, tuniak, tresky, sardinky, kamenná a jodidovaná morská soľ, mlieko, mliečne výrobky, syry, vajcia, čokoláda, strukoviny. Z ovocia banány, višne, čerešne.
 
 
Jód výskyt