Blog

Mäso | maso

20.03.2017
Mäso
 
Samotné mäso vo všeobecnosti obsahuje veľa bielkovín a líši sa to od druhu mäsa, či je hovädzie, bravčové, baranie, teľacie, kuracie, morčacie, králičie, kačacie, ryby, párky, šunka, klobásy.
Jedno z najzdravších potravín sú ryby a tie by ste mali zaradiť do jedálnička aspoň 2x do týždňa. Vyberajte si mäso mladé, čerstvé a určite urobíte dobre keď bude z domáceho chovu od bio farmárov.
Pretože človek je všežravec, nedostatok mäsa a jeho výživové hodnoty môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Mäso (mäsové výrobky šunka) je potrebné na rast a zdravý vývoj človeka. 
 
Zdrojom
mäsa sú kvalitné nenasytené mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Pre správnu funkciu nervovej sústavy mäso obsahuje vitamín B12, aj vitamín A, ktorý zodpovedá za zdravý rast a vývoj človeka, vstrebávanie vápnika. Pre zdravé kosti a zuby je nápomocný vitamín D. Obsahuje železo, fosfor a koenzým Q10, ktorý sa nachádza v každej jednej bunke. 
 
Ak chcete chudnúť jedzte kuracie alebo morčacie mäso, ktoré obsahuje veľa bielkovín a málo tuku. Pri chudnutí vám nepomôže bravčové mäso ani slanina, ale pri ťažkej a fyzicky namáhavej práci je veľmi prospešné, ba potrebné, aby ste ho konzumovali. Pri jeho nedostatku sa budete cítiť unavení, malátni a v neposlednom rade aj nervózni a bez energie. Bielkoviny sa dajú doplniť formou dostatočného množstva zeleniny a ovocia
Výskyt
Hrach, fazuľa, šošovica, vajcia, mliečne výrobky, sója.
 
Bielkoviny patria spolu s tukmi a sacharidmi medzi hlavné živiny, ktoré inými živinami nie je možné nahradiť.