Blog
Ryby
 
Ryby je jedno z najdravších potravín, obsahujú veľa bielkovín. Sú bohatým zdrojom nutrične významných lipidov, vitamínov a minerálnych látok, stopových prvkov, ale predovšetkým sú zdrojom zdravých tukov v podobe omega-3 nenasýtených mastných kyselín.
 
 
Účinky
 
Majú pozitívny účinok na srdce, zlepšujú tekutú konzistenciu krvi pôsobia preventívne proti vzniku žilovej trombózy. Zmierňujú zápaly, prejavy alergií i ekzémov.
Dôležité sú  pre správny vývin embrya a preto sa odporúča aj budúcim mamičkám. Ich účinky posilňujú myslenie, zmierňuje reumatické ťažkosti, bráni depresiám a taktiež bojuje proti infarktom a porážkou, znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby.
 
 
Zdroje
 
Ľudské telo si nevie vytvoriť omega-3 samo, je potrebné ho prijímať v potrave. Najlepšími prirodzenými zdrojmi omega-3 mastných kyselín sú predovšetkým ryby, rybí olej a morské plody. Z rýb sa odporúča losos, sleď, tuniak, makrela, ančovičky, tuniak, pstruh dúhový, sardinka, prípadne jeseter malý a úhor. Vhodným zdrojom je aj rybí olej z treščej pečene.
 
 
Použitie
 
Ryby konzumujeme v rôznej podobe, surové, dusené, varené, grilované, vyprážané a mali by sme ich  zaradiť často je svojho jedálnička, najlepšie bude ak ich budete konzumovať aspoň 2x do týždňa. 
Mäso z rýb je ľahko stráviteľné, preto sa doporučuje pri diétach. Máte nanič vlasy a pokožku  jedzte rybu.
Čerstvá sladkovodná ryba BOLEŇ, zdroj na kosti a zuby.
 
 
Recept
 
Pomazánka z ryby: 
 
maslo a uvarenú rybu vymiešajte. Pridajte za polievkovú lyžicu horúceho mlieka, soľ, korenie a zdravé raňajky sú rýchlo pripravené.
 
 
Ryba Boleň