Blog

Chren

10.04.2017
Chren
 
Chren je zelenina a zároveň aj liečivá bylina s veľkými listami a valcovitým koreňom. Je neodmysliteľnou súčasťou sviatkov jari a ich jedál. Po nastrúhaní  je štipľavý s výraznou chuťou. 
 
Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a horčičné oleje, ktoré ovplyvňujú lepšie prekrvenie organizmu a pôsobia ako prírodné antibiotikum, posilňujú odolnosť organizmu proti chorobám spojeným s prechladnutím, kašľom, nádchou. Vôňa chrenu preniká až do nosa a uľavuje pri bolestiach hlavy.
 
Odporúča sa pri infekčných chorobách močových ciest, reumatizme a dne.  
Používa sa v malých dávkach, lyžičku denne na povzbudenie činnosti žalúdka a čriev a čistenie pokožky.
 
 
 
Chren sa používa čerstvý, strúhaný k varenému, pečenému mäsu, údeninám, omáčkam, vajciam, nátierkam a syru. Chrenom sa ochucuje horčica, majonéza, cvikla, uhorky.
Najradšej mám vyšľahanú smotanu, do ktorej sa vmieša chren, štipka cukru a himalájska soľ. Touto zmesou sa potrú plátky šunky, stočia a podávajú sa ako predjedlo pri rôznych slávnostných príležitostiach. 
 
 
Chren