Blog
Mäta pieporná
 
Mäta ľudovo nazývaná feferminc je obľúbená, sladká s vysokým obsahom mentolu.
Mäta dodáva nápojom a jedlám dobrú chuť, arómu a je plná minerálov ako draslík, vápnik a horčík, ktorý je potrebný pre produkciu v podstate každého druhu bunky v našom tele. 
Má blahodárny, ochranný a tiež zásadotvorný činok. Zvyšuje tiež výživovú hodnotu jedla.
 
Zdroje
 
Mäta je bohatá na vitamíny A, C, vitamíny skupiny B, thiamín, kyselinu listovú, riboflavín, minerálne látky, mangán, horčík, meď, draslík, železo, vápnik a zinok.
 
 
Účinky
 
Často sa využíva na liečbu tráviacich ťažkostí, nechutenstve, nadúvaní, syndróme dráždivého čreva a znižovanie prejavov gastritídy.
Mäta chráni našu DNA pred poškodením a degeneráciou spôsobenej napríklad chemoterapiou alebo ožarovaním. Uvoľňuje tiež hlieny v nosových dutinách či prieduškách a pôsobí v nich aj protizápalovo. Používa sa pri nachladení, chrípke, dezinfikuje vzduch, používa sa pri bolestiach zubov, ďasien a využíva sa aj pri príprave zubnej pasty, žuvačky, či cukroviniek.
Mätu by nemali užívať kojace matky, pretože znižuje tvorbu materského mlieka a užívanie mäty znižuje účinky homeopatickej  liečby.
 
 
Použitie
 
Mäta sa najčastejšie užíva vo forme čaju, obľúbeného Mochita, ktorý sa dobre pije v letných mesiacoch, lebo ochladzuje. Ja výborná pri dochucovaní a ozdobovaní rôznych pokrmov, či už  ovocných pohárov, šalátov, alebo aj mäsa, polievok. 
Oveľa efektívnejšia však je, ak za hrsť jej listov odšťavíte pomocou odšťavovača a šťavu pridáte do čaju, ovocného džúsu alebo zriedite vo vode a vypijete. Dlhodobo a bez vedľajších účinkov, ju môžeme piť v čajových zmesiach. Keď ju pijeme samostatne, je dobré si každých desať dní urobiť týždennú prestávku. Čaj pripravovaný z mäty si už nemusíte sladiť.
 
 
mäta | meta | mata | bylinky | bylinka
 
 
mäta pieporná | mätový čaj | bylinky | bylinka
 
 
mäta | meta | mata | korenie | bylinka