Blog
Mandarínka
 
Ak sa u nás objavili mandarínky, bol to znak, že prišli Vianoce.
Mandarínky už v staroveku patrili k veľmi vzácnym druhom ovocia, ich konzumácia bola vyhradená len ľuďom z najvyšších spoločenských vrstiev.
U nás ich babka rozdávala pri štedrovečernej večeri po jednom, aby sa ušlo každému. Vedela, že sú vzácne nielen preto odkiaľ ich doviezli, a nebolo ich veľa, ale aj pre ich výživovú hodnotu.
Mandarínka je meno odvodené od slova Mandare, čo je pôvodný názov ostrova Maurícius, odkiaľ bývali dovážané.
Zloženie mandarínky 
je podobné ako pri pomarančoch.
 
Obsahuje 
 
sacharidy, tuk, vodu, vlákninu, bielkoviny, minerály, draslík, horčík, mangán, meď, sodík, vápnik, kremík, zinok, železo, vitamíny A, B, E, C, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.
 
Mandarínka je ľahko dostupné ovocie, ktoré sa oplatí konzumovať. Je malá, šťavnatá a zdravá. Ľahko sa lúpe a ešte ľahšie je.
 
Podporuje tvorbu červených krviniek, prevencia Anémie
Podporuje obranyschopnosť, chráni bunky pred radikálmi
Antiseptické a antirakovinové účinky
Znižuje vysoký cholesterol, prevencia kardiovaskulárnych ochorení
Podporuje trávenie, pravidelnú stolicu, prečisťuje tráviaci trakt
Močopudné účinky, odvodňuje a prečisťuje obličky s močovými cestami
Podporuje tvorbu kostného a kĺbového tkaniva
Podporuje zdravú pokožku, kvalitné vlasy a nechty
 
Výborné ovocie počas chudnutia, ktoré normalizuje hladinu cukru v krvi, majú nízky glykemický index. Taktiež ich vysoký obsah vitamínov podporuje metabolizmus a tým aj zdravé chudnutie. Mandarínky sú vhodné pri redukčných diétach ako doplnok jedálničku na chudnutie, pretože nemajú veľa kalórii, sú močopudné čo je tiež pozitívne pre dobré odvodnenie.
 
 
mandarinky | ovocie
 
 
mandarinky | ovocie
 
 
mandarinky | ovocie