Blog

Príprava domáceho jogurtu

 

Ingrediencie

1 l mlieka (farmárske)

3 - 4 lyžice  bielého jogurtu s kultúrou (kelímok)

 

 

Postup

Na sporák si dáme hrniec s mliekom a ohrejeme ho na 80 °C, teplotu kontrolujeme, neustále miešame a odstavíme. Či je mlieko strerilizované a dostatočne zohriate poznáme tak, že po okrajoch sa vytvoria malé bublinky. Mlieko necháme vychladnúť na 40 °C. Poznáme to aj bez teplomera, stačí ak udržíte v mlieku malíček bez toho, aby ste ho museli z teplého mlieka rýchlo vytiahnuť, alebo ak z vonkajšej strany dokážete chytiť hrniec do rúk.

Odoberieme si asi 100 – 200 ml vychladnutého mlieka do misky a vmiešame biely jogurt. Následne zmes vlejeme do mlieka, zamiešame, prikryjeme a dáme odpočívať na teplý radiátor od večera do rána. Ráno máte jogurt krásne tuhý.

 

Moja rada

Niekto ho má rád čistý a niekto s džemom, alebo s javorovým sirupom.  Môžete ho použiť aj na šalát ako odľahčujúcu alternatívu.

Náklady na výrobu vlastného domáceho jogurtu sú minimálne a najmä je zdravší a takýto jogurt deťom chutí.

 

Tip

Jogurtová kultúra, ktorá sa v mlieku vytvorí sa môže použiť na výrobu nového jogurtu, nemusíte ho už kupovať v obchode. Je vhodný aj pre ľudí s intoleranciou  laktózy, pre celiatikov, lebo je bezlepkový.

 

jogurt

 

bazalka jogurt

 

jogurt recept

 

jogurt

 

Jogurt

 

jogurt

 

jogurt