Otváracie hodiny
1,2

Quinoa biela 500g corex

Skladové číslo: 5449

Quinoa biela 500g corex

4,00 € s DPH
ks

Quinoa je superplodina pôvodom z andskej oblasti Južnej Ameriky. V posledných rokoch sa táto pseudoobilnina stala veľkým hitom pre svoju nutričnú hodnotu. Quinoa je ľahko stráviteľná, obsahuje veľký podiel vlákniny, bielkovín, ale aj minerálnych látok.

Hit medzi pseudoobilninami

Quinoa je ďalšia superplodina pôvodom z andskej oblasti Južnej Ameriky. V posledných rokoch sa táto pseudoobilnina stala veľkým hitom pre svoju nutričnú hodnotu. Quinoa je ľahko stráviteľná, obsahuje veľký podiel vlákniny, bielkovín, ale aj minerálnych látok.

Quinoa je jedlá celá, vrátane listov a stonky, avšak najznámejšie a najobľúbenejšie sú práve semená. Listy rastliny chutia podobne ako špenát alebo listy repy. Už za čias Inkov existovalo niekoľko druhov. Medzi najznámejšie a najrozšírenejšie patria biele, vzácnejší a drahší je červený druh, ale môžeme nájsť aj semená quinoa zafarbené do oranžova, ružova, fialova, hneda, dokonca sú aj čierne druhy.

Quinoa sa stala populárna hlavne ako potravina pre celiatikov, keďže neobsahuje lepok a je plnohodnotnou náhradou za iné obilniny, obsahujúce lepok. Samozrejme zanedbateľný nie je ani obsah minerálov, vitamínov a antioxidantov. Je ľahko stráviteľná, vhodná aj pre dojčatá a deti. Zo všetkých zŕn obsahuje najviac proteínov a zdravých tukov. Rôzne výskumy potvrdili, že konzumácia quinoa pomáha pri potláčaní zápalových ochorení a v boji s obezitou. Zabezpečuje vhodnú stravu pre diabetikov, keďže pomáha regulovať obsah cukru v krvi a znižovať cholesterol. Chráni tiež pred vznikom rakoviny hrubého čreva.

Quinoa je andská plodina, ktorá pochádza z oblasti jazera Titicaca v Peru a Bolívii. Názov plodiny pochádza z kečuánskeho slova “Kinwa”, ktoré bolo odvodené do španielčiny. Ide o takzvanú pseudoobilninu, teda rastlinu, ktorá nepatrí do rodiny obilnín, ale používa sa rovnakým spôsobom. Je príbuznou červenej repy, špenátu a láskavca. Obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok ako základné aminokyseliny, kalcium, fosfor, železo.

V USA sa quinoa stala taká populárna, že Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo rok 2013 za Medzinárodný rok Quinoa ako uznanie pre andských obyvateľov, ktorí ju zachovávali ako potravu pre súčasné a budúce generácie.

Úroda sa bežne zbiera ručne, zriedkavo strojmi, kvôli rozdielom v dozrievaní jednotlivých odrôd a môže dosiahnuť 3 až 5 ton semien na hektár. Po zbere sa rastliny nechajú usušiť, až kým nedosiahnu vlhkosť pod 10%. Potom sa semená oddelia mlátením. Pred uskladnením sa ešte musia vysušiť, aby sa zabránilo klíčeniu.

Matka zŕn. Takto prezývajú plodinu quinoa, ktorá živila a posilňovala Inkov. Plodinu, ktorá je bohatým zdrojom živín. V posledných rokoch popularita tejto plodiny rastie. Konečne aj západný svet prišiel na to, čo v Peru a Bolívii vedeli už starí Inkovia, že quinoa je zdroj. Zdroj energie a živín.

Fakty o quinoa:

Kompletný zdroj bielkovín, ako jedna z mála plodín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Obsahuje málo kalórií a sacharidov. Neobsahuje lepok, je bohatá na vlákninu a škrob, ktoré sú ideálne pre trávenie. Obsahuje 2x viac vlákniny, ako ovsené vločky. Je zdrojom horčíka, ktorý je prospešný pre kardiovaskulárny systém a uvoľňovanie ciev. NASA ju zaradila medzi stravu astronautov pri ich pobyte vo vesmíre. Pomáha pri migrénach. Obsahuje vysoké množstvo stopových prvkov, ktoré sú dôležité pri raste svalovej hmoty. Vďaka obsahu draslíka pomáha prečerpávať tekutiny z krvného obehu do svalov a predchádzať tak kŕčom po cvičení.

Blahodarné účinky na zdravie:

Detoxikuje telo od škodlivín, podporuje trávenie, prečisťuje hrubé črevo, pôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva, znižuje cholesterol, prevencia kardiovaskulárnych ochorení, podporuje tvorbu kostného tkaniva, eliminuje migrény, podporuje tvorbu svalovej hmoty, postupne uvoľňuje energiu.

Ako konzumovať quinoa?

Quinoa je najprv potrebné namočiť do vody, aby sa odstránili saponíny, ktoré obsahuje obal semienok. Nimi sa rastlina chráni pred nájazdmi vtáčich jedákov. Quinoa dovážaná a predávaná v EU by už mala byť saponínov zbavená, ale nie je na škodu, ak ju aj tak pred spracovaním namočíte. Saponíny môžu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť a vracanie. Ich prítomnosť sa prejaví tak, že po namočení do vody začne peniť ako mydlo.

Varenie quinoa je veľmi jednoduché. Používa sa systém 2:1 (dva diely vody, mlieka, akejkoľvek tekutiny a 1 diel quinoa). Varíme približne 15 minút. Ako zistíme, že je quinoa uvarená? Klíčky sa oddelia od semien.

Pokiaľ chceme quinoa použiť ako prílohu alebo do šalátu, netreba zabudnúť scediť vodu. Aby sa ešte dobre vysušila, môžeme ju znovu vložiť do teplého hrnca na 15 minút.

Quinoa sa môže použiť rovnakým spôsobom ako iné obilniny. Vynikajúca je napríklad polievka z quinoa alebo quinoa kaša. Varí sa rovnako ako ryža. Nasladko, naslano, do omáčok, polievok, dokonca ako nápoj, všade je možné quinoa využiť.

Quinoa palacinky, quinoa muffiny,  quinoa kaša, quinoa polievka, quinoa chlieb, quinoa tortilly, quinoa sušienky, quinoa tyčinky, quinoa puding, rôzne druhy šalátov s quinoa, quinoa smoothies.

Vitamíny a stopové prvky obsiahnuté v 100g: Vápnik: 47 mg; Železo: 4.57 mg; Horčík: 197 mg; Fosfor: 457 mg; Draslík: 563 mg; Zinok: 3.10 mg; Tiamín: 0.36 mg; Riboflavín: 0.318 mg; Niacín: 1.52 mg; Vitamín B6: 0.487 mg; Kyselina listová: 184 ug; Vitamín E (alfa-tokoferol): 2.44 mg
Nutričné hodnoty v 100g: Energia: 1539 kJ / 368 kcal; Sacharidy: 57.1 g - z toho cukry 1.34 g;

Bielkoviny: 14.1 g; Tuky: 6.07 g - z toho nasýtené 0.71 g; Vláknina: 7 g; Sodík: 5 mg; Vlhkosť 13 g



Meno: Povinný údaj
Email: Povinný údaj
Hodnotenie:
Vaša recenzia:

Odoslaním príspevku súhlasíte s podmienkami používania služby recenzie produktu


Odporučte emailom.


Komu: Povinný údaj
Od: Povinný údaj
Sprievodný text: