Otváracie hodiny
Recepty

Cvikla so šunkou

 

Ingrediencie

2 – 3  ks cvikle

Soľ / najlepšie himalájsku

Mleté čierne korenie

Ocot / môže byť jablčný

cukor

rasca mletá 

 

 

Postup

Uvarenú vo vode cviklu, si očistite nastrúhajte a dochuťte korením, soľou, octom, rascou s podľa potreby trstinovým cukrom. Zamiešajte a podávajte so šunkou a vajíčkom. Môžete použiť aj ume ocot, je slanší preto opatrne so soľou, radšej ochutnať a potom dosoliť aj keď je himalájska soľ zdravšia, ale všetkého veľa škodí.

Cvikla so šunkou

Dusená kapusta

29.04.2019
Dusená kapusta
4 osoby/bezlepkové
 
 
Ingrediencie
 
4 hrste kyslej kapusty
1 PL masti
1 cibuľa
Pitná Voda
1 ČL mletej červenej papriky
 
 
Postup
 
1. Kvasenú kapustu vytlačte zo šťavy a posekajte na menšie kúsky. /šťavu si odložte na dochutenie, alebo na pitie na druhý deň je výborná proti chrípke a na trávenie/
2. Na masti si orestujte nakrájanú cibuľku.
3. Pridajte červenú mletú papriku, zamiešajte a hneď pridajte nakrájanú kapustu.
4. Zamiešajte, prilejte vodu a duste pokým nebude mäkká .
5. Dochutiť ju môžete scedenou vodou z kapusty, ktorú ste si nechali.
6. Nie je potrebné ju ani soliť.
Dobrú chuť!
 
Dusená kapusta
 
Dusená kapusta
 
Dusená kapusta
 
Dusená kapusta
 

Pstruh na rozmaríne

Vhodné aj pre celiatikov

 

Ingrediencie

 

Pstruh dúhový / Kusy podľa počtu osôb

Himalájsku soľ

Mletú  rascu

Citrón

Vetvičky rozmarínu

Olivový olej

 

 

Postup

 

1. Pstruhy si očistíte, umyte a osušte.

2. Z oboch strán ich potrite trochou olivového oleja.

3. Ochuťte himalájskou soľou, bielou, alebo rúžovou tá ma viac železa, biela viacej vápnika.

4. Citrón nakrájajte na menšie kolieska.

5. Do vnútra pstruhov vložte kolieska citróna, vetvičky čerstvého rozmarínu.

6. Ugrilujte na rozpálenej grilovacej panvici, grile, alebo rúre z každej strany. Stačí takých 10 minút.

Podávajte ako ľahko stráviteľné jedlo, ktoré obsahu  množstvo omega 3 mastných kyselín.

Dobrú chuť!

 

Môj tip

Dochuťte mletou rascou, lebo je to sladkovodná ryba s chudým bielym mäsom.

 

Pstruh dúhový na rozmaríne

 

Pstruh na rozmaríne

Pstruh  dúhový na rozmaríne

Pstruh dúhový na rozmaríne

Pstruh dúhový na rozmaríne

Bábovka | tortička
Vhodné aj pre celiatikov
 
Ingrediencie
 
150 g masla 
100 g práškový cukor
100 g múky bezlepkovej PK
1 lyžičku kypriaceho prášku
1 lyžičku rumu
1 lyžička kakaa
3 vajcia
 
 
Plnka 
 
150 g masla
1 PL práškového cukru
 
 
Postup
 
1. Maslo s cukrom a žĺtka vymiešame do penista. 
2. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. 
3. Do žĺtkovej masy pridáme múku s práškom do pečiva a kakaom  a nakoniec  zľahka primiešame sneh z bielkov a rum.
4. Pečte vo forme, ktorú ste si  vytreli tukom a vysypali múkou  v predhriatej rúre na 160 stupňov celzia asi tak 40 – 45 minút. Kontrolujte si to maličkou.
5. Po upečení si ju môžete natrieť vymiešanou plnkou  z masla a cukru.

 

 
Na tanieriku si to dozdobte datľovým sirupom.

Dobrú chuť!

Alžbetkina tortička

Alžbetkina tortička

Alžbetkina tortička

Alžbetkina tortička

Bábovková tortička

Šípkový čaj

29.04.2019
Šípkový čaj
 
Šípkový čaj je bez kofeínu a má osviežujúcu ostrú chuť, podobný je nesladenému brusnicovému nápoju.
Môžeme ho piť teplý a aj studený. Obsahuje vyšší  podiel vitamínu C  ako niektoré citrusové plody. Pitie šípkového čaju je veľmi užitočné.
Šípkový čaj sa dá pripraviť aj z nálevových sáčkov. Ak chcete mať kvalitne a zdravo pripravený šípkový čaj najlepšie je si šípky vlastnoručne nazbierať a usušiť. Mali by sa zbierať ak prejdú prvým mrazom. Z kríku pozbierajte také množstvo šípky, koľko stihnete spotrebovať. Plody šípky sušíme očistené pomerne dlhú dobu – môže to byť aj mesiac. Lepšie sa sušia cez deň na slnku. Stále ich kontrolujte, ak sú dostatočne usušené môžete skúsiť či sa vám už dajú rozdrviť. 
Najlepší čaj  je pripravovaný  v čajníku  na ohni.
Zo šípok sa pripravuje aj šťava, sirupy, džem, víno a olej ktorý je vhodný na pokožku.
 
 
Recept
 
Ingrediencie
20g šípky
1 l vody
Na osladenie 1 ČL medu, alebo agávový sirup.
 
Postup 
 
Usušené šípky rozdrvte a nechajte cez noc namočené v studenej vode.
Pred použitím nálev zľahka zohrejte, trošku pod bodom varu. Najlepšie je pripravovaný v čajníku na ohni.
Šípky preceďte cez husté sitko a podávajte ochutený s medom, alebo s agávovým sirupom.
 
Takto pripravovaný čaj má jemnú farbu, arómu a veľké množstvo C vitamínov.
Šípkový čaj
Smoothie z granátového jablka
 
 
Ingrediencie
 
1 granátové jablko
1 klasické jablko
voda
 
 
Postup
 
1. Granátové jablko si rozrežeme a jadierka vyberieme lyžičkou do nádoby MioMatu.
 
2. Pridáme nakrájané umyté jablko, dolejeme vodu tak, aby bola jej hladina medzi ryskami MIN a MAX. 
 
3. Zapneme MioMat a stlačíme tlačidlo RaW. MioMat začne pracovať a o 15 minút vám zvukový signál oznámi, že je hotový. 
 
4. Nápoj  ešte precedíte cez sitko, aby ste sa zbavili tvrdých jadierok  a podávate.
 
Môžete si ho vylepšiť kokosovým cukrom.
 
Dobrú chuť!
 
Smoothie z granátového jablka
 
 
 
Smoothie z granátového jablka