Otváracie hodiny

Sviečková na smotane

 

Ingrediencie

800 g hovädzie predné, alebo zadné

1 ks cibuľa

2 ks mrkva

2 ks petržlen

1 ks zeler

2 bobkové listy

5 ks nové korenie

6 ks čierne korenie

2-3 PL múka ryžová 

2 dl mlieko

Himalájska soľ

2 PL bravčová masť

1 ks citrón

1 smotana na šľahanie

 

Postup

1. Na masti som orestovala  očistenú, umytú a na kocky nakrájanú zeleninu.

2. Pridala som korenie, bobkový list.

3. Mäso som v celku umyla, osušila a prešpikovala plátkami slaniny. To znamená, že do mäsa som urobila tenkým špikovacím nožíkom dieru, do ktorej som vsunula úzke a dlhé hranolčeky slaniny. Takto pripravené mäsom som na zeleninovom základe zo všetkých strán orestovala tak, aby sa bielkovina na mäse zrazila a mäso dostalo bielu farbu. Mäso takto zostane šťavnaté.

4. Mäso som podliala horúcim vývarom, ak vývar nemáte, tak môžete použiť aj pitnú vodou, pridala som himalájsku soľ a pod pokrievkou dusila do mäkka. Môže to trvať aj  2 hodiny. V kuchte by sa mäso uvarilo za 45 minút.

5. Mäkké mäso som vybrala do misky a zeleninový základ som zahustila v mlieku rozhabarkovanou múkou. Keď sa múka v zeleninovom základe dobre uvarila  zmes som prepasírovala  cez sitko tak, aby som dostala hladkú omáčku.

6. Omáčku som zjemnila smotanou, dochutila citrónom a podávala na tenké plátky nakrájaným mäsom, s kolieskom citróna, brusnicami a knedľou.

 

Moja rada

Ak sa Vám zdá omáčka málo sladká pridajte cukor, ja cukor nepridávam, lebo zelenina jesladká. Používam bezlepkovú múku, aby si na omáčke pochutili diabetici a aj celiatici.

 

sviečková na smotane

 

Zakázané potraviny pre celiatikov

 

Človek,  ktorý je zdravý a netrpí celiakiou sa netrápi tým, čo a kedy zje, či má potravina lepok, alebo je bezlepková. Začne jesť všetko čo mu príde pod ruky. Ako náhle začne mať nejaké zdravotné ťažkosti, tak už musí študovať, čo môže a čo nemôže jesť. Číta zloženie potravín a rozlišuje,  ktoré potraviny sú pre neho vhodné a ktoré zakázané. Pre celiatikov je jedinou a zatiaľ najúspešnejšou liečbou bezlepková diéta, ktorú je treba   dodržiavať. Vyhnúť sa lepku nie je až také jednoduché. Lepok sa nachádza  napr. v pečive, cukrovinkách, cestovinách a v mnohých potravinách  aj tam kde by sme ho ani nečakali. Je to aj v pudingovom prášku, omáčkach, horčici, kečupe, mäsových výrobkoch, v alkohole, v niektorých syroch, zmrzline či cukre.

 

 

 

Medzi zakázané potraviny patria:

 

Obilniny -  pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut, tritikale  a výrobky z týchto obilnín vyrobené ako  keksy, piškóty, cukríky, strúhanka a obaľovacie zmesi  !!! Poznáme aj obilniny vhodné pre celiatikov !!!

 

Mäsové výrobky  párky, paštéty, šunka, salámy, údené výrobky

 

Polotovary - instantné polievky, ryby v paradajkovej omáčke

 

Dochucovadlá – omáčky, (aj sójové omáčky, Shoyu )kečup, bežná horčica,  koreniace zmesi, bujóny, vegeta, majonézy, dressingy a pod. 

 

Ostatné -  strúhanka na obaľovanie, zmrzliny, mäkké aj tvrdé syry,  pudingy, práčok do pečiva, (kypriaci), jogurty, detské krémy a výživy, nutela, nugeta, nátierkové a ochucované maslá, kupované džemy, marmelády, žuvačky, instantné kávy, alkohol,  pivo, ba dokonca aj lieky obsahujú prísady, či stabilizátory s obsahom lepku. Pozor si dávajte aj na práškový cukor do ktorého sa často pridáva ako bieliaca a protihrudkujúca látka z pšeničného škrobu.

 

 

Pri kupovaných výrobkoch je potrebné sledovať zloženie potravín s obsahom Éčiek:

 

150, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 965, 1100, 1400, 1401, 1402, 1404, 1405, 1410, 1412, 1413, 1414, 1420, 1421, 1450.

Niekedy sú uvedené éčka nahradené slovným pomenovaním. Najčastejšie sa vyskytujúce sú rôzne druhy glutamanov alebo škroby, pri ktorých nie je uvedený pôvod iba to, že je to rastlinný škrob a teda môže ísť o pšeničný škrob.

 

Potencionálny zdroj lepku, ktorý sa dá zistiť zo zloženia výrobku: cereálie - najčastejšie sú pšeničné, farbivá - napr. E150 je karamel, slad, ktorý sa vyrába z obilnín, hydrolizovaný rastlinný proteín HPP, vláknina, ktorá  môže pochádzať zo zakázaných obilnín.

Ak nie je na potravine presne určený pôvod prísady, ide o potencionálny zdroj lepku a radšej ich necháme v predajni.

Zakázané potraviny

Vhodné potraviny pre celiatikov

Zoznam prirodzene bezlepkových potravín: 

 

Ovocie:

jablká, hrušky, slivky, broskyne, ríbezle čierne aj červené, banány, marhule, maliny, jahodyhrozno, ananás, citróny, limetky, figy, datle, aloe vera, umeboshipomaranče, mandarínky, grep, pomelo, mango, avokádo, goji, kokos, drač, jack, dula, machovka čerešňová, černice, hurmakaki, granátové jablko, liči, moruša, brusnice, čučoriedky, čerešne

 

Zelenina:

cvikla, paradajky, paprika, uhorky, mrkva, petržlen, pastrnák, zeler,  cibuľa, cesnak, karfiol, brokolicašpenátkukuricašpargľa kapustatekvica, tekvica hokkaido, žltý melón, červený melón, biela reďkovka, čierna reďkovkaolivy, rebarbora, ružičkový kel, topinambury, chren, hrach, bambusové výhonky

 

Obilniny vhodné pre celiatikov!

ryžapohánka, amarant, pšeno, quinoa,

 

Múky:

ryžová, pohánková, tekvicová, cícerová, amarantová, sezamová, ciroková, madľová, kukuričná, pšenná, banánová, kokosová,  ľanová, tapioková, kuzu, sezamová, slnečnicová, maková, teffová, pestrecová, alebo pšeničná a ovsená  zbavená lepku.

 

Koreniny:

himalájska soľ,  kurkumafinikel, majoránka, bazalkavanilkaškoricaoregano, zázvor, koriander, medvedí cesnak, tymián, levanduľa, rozmarín, senovka modrá, saturejka, černuška siatá (čierna rasca)Nigela, kmín, chlebové koreniečili papričkyklinček

 

Strukoviny:

fazuľafazuľové strukyfazuľa azuky, adzuky, pinto, navy, mungo, bôbšošovica, cícer, hrach 

 

Mäso: 

hovädzie, kuracie, bravčové, králičie, morčacie

 

Ryby: losos, pstruh, tuniak, jeseter, makrela, ančovičky, uhor, treščia pečeň

 

Vlákniny:

jablková, z čakanky, psyllium

 

Semienka: 

alfalfa, tekvicové, konopné, ľanové, sezamové, slnečnicové, mak, chia

 

Prílohy:

ryža naturál, červená, čierna indiánska, ryža basmati a jasmínová ryžazemiaky, bataty, quinou biela, čierna a  červená, pohánkový bulgur, pšeno, fazuľa 

 

Sladidlá:

medtrstinový cukor, kokosový cukor, stevia, brezový

 

Oleje:

arganový, tekvicový, ľanový, sezamový, slnečnicový, olivový, kukuričný, ryžový, pestrecový, makový, rakytníkový, 

 

Bylinky:

čierna rasca, dračia krv, lastovičník, sibírska jedľa, pestrec mariánska, švédske horké, kosatec, imelo, šalvia, žihľava, vres, púpava, bobkový list, kardamóm, slamiha, mäta pieporná, chia šalvia hispanica, kuchynský cesnak, echinacea, koreň horca, chaluha bublinatá, lotos, hloh, majoránka, alchemilka, ligurček, muškátový orech

 

Huby: 

maitake, shiitake, hliva ustricová, judášové ucho 

 

Zelené potraviny: 

moringa, spirulina, chlorella, zelený jačmeň,

 

 

Sirupy a iné:

vajička, teplé nápojekakao, kávu, čaj, mandle, orechy, domáci jogurt, morské riasy, sóda bikarbóna, karob, bryndza, víno, pivo len bezlepkové, kešu orechy, makadamové orechy, cesnakové mlieko, cibuľový sirup, zázvor

 

Celiatikom obporúčam aj superpotraviny a aj tieto produkty z môjho e-shopu.

 

Vhodné potraviny pre celiatikov

Uväznené vajcia
 
Ingrediencie
 
1 Krajec  chleba
1 vajce
Trojfarebná paprika /červená, zelená, žltá/, po jednom kolečku
Cibuľa
Tuk /olej, masť, maslo/
Himalájsku soľ, mleté čierne korenie
 
 
Postup
 
1. Na tuku orestujeme na kocky nakrájanú cibuľku, pridáme, na kocky nakrájanú trojfarebnú papriku. Zmes schladíme a vmiešame surové vajíčko, osolíme himalájskou soľou  a mletým čiernym korením.
2. Zoberieme krajec chleba, vyrežeme vnútrajšok  tak,  aby ostal centimetrový okraj. Vnútrajšok si odložíme bokom.
3. Krúžok z chleba, ktorý sme získali položíme na rozpálený tuk na panvicu a do vnútra vlejeme pripravenú orestovanú zeleninu zmiešanú s vajíčkom. 
4. Po chvíľke pečenia prikryjeme vnútrajškom z krajca z chleba, ktorý sme si odložili  a opatrne ho otočíme a krátko chlieb ešte pripečieme  pripečieme. 
5. Servírujeme s kečupom a kyslou pochúťkovou smotanou.
 
Ja používam bezlepkový chlieb a  farmárske vajcia, tie mi chutia najviac. Výborne je keď si zamiešate k zelenine aj nakrájanú cuketu. Celkovo budete mať v dávke jedla viacej vlákniny, čo podporí aj vašu peristaltiku čriev a dodá vam energie na celý deň. 
 
Uväznené vajcia
 
 
 

Kokosové rezy

20.03.2019
Kokosové rezy
 
 
Cesto
 
Ingrediencie
 
7 bielkov
300 g práškového cukru
200 g strúhaného BIO kokosu
5 polievkových lyžíc múky bezlepkovej PK
 
 
 
Postup
 
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, pridáme nastrúhany kokos, múku  a  všetko spolu vymiešame.
Na plech dáme mastný papier, vymastíme ho, ale múkou neposypeme.
Cesto na plech – papier vylejeme a pečieme pri  180 stupňoch celzia asi 30 minút. Priebežne kontrolujeme.
 
 
Plnka
 
Ingrediencie
 
 7 žĺtka
100 g cukru
1 ČL rumu
1 1 balíčka vanilkového cukru
1 maslo, alebo iný rastlinný tuk 
 
 
Postup
 
7 žĺtka, 100 g cukru, vymiešať nad parou. Pridať lyžičku rumu podľa chuti 1 1 balíčka vanilkového cukru. Necháme vychladnúť a pridáme 1 zmäknuté maslo a všetko spolu vymiešame.
Cesto natrieme plnkou a polejeme čokoládovou polevou. 
 
Moja rada
 
Koláč  zmäkne na druhý deň a ľahšie sa krája.
Do snehu pridávam štipku himalájskej soli.
 
Dobrú chuť !
 
Kokosové rezy
 
Kokosové rezy
 
Kokosové rezy
 
Kokosové rezy
 
Kokosové rezy
 
 
Kokosové rezy
 
Kokosové rezy
 
Kokosové rezy
 
Kokosové rezy
 
Kokosové rezy
 
Tekvicová hokkaido polievka
4-5 porcie 
 
Ingrediencie
 
1 menšiu tekvicu Hokkaido
3 ks zemiaky
Himalájska soľ
Mleté čierne  korenie
Voda
Muškátový oriešok
Tekvicový olej na dochutenie
Tekvicové semienka
 
 
Postup
 
1. Očistené a na kocky nakrájané zemiaky som dala variť do vody, ktorú som osolila himalájskou soľou a mletým čiernym korením.
2. Tekvicu som umyla, rozrezala na dve polovice, semienka som vydlabala a celú tekvicu bez ošúpania som nakrájala na menšie kocky, ktoré som pridal ku zemiakom.
3. Všetko som varila do zmäknutia.
4. Keď boli zemiaky a tekvica mäkké  ponorným mixérom som ich rozmixovala.
5. Polievku som ochutnala, pridala  himalájsku soľ  a nastrúhaný muškátový oriešok, ktorý vylepší každému jedlu chuť.
6. Pred podávaním som hotovú polievku poliala  tekvicovým olejom a posypala semienkami. 
 
Dobrú chuť!
 
V prípade menších úprav receptu uverejnených v texte je vhodné aj pre bezlepkárov.
 
 
Tekvicová polievka
 

Bezlepkový kváskový chlieb recept

Ako piecť chlieb z bezlepkovej múky, jeden z najdôležitejších receptov pre celiatikov.

 

Príprava bezlepkového kvásku

Prvý deň: 2 -3  lyžičky ryžovej múky a 2 - 3 lyžicky vody v pohári zmešať na hustejšie cesto ako na palacinky.

Druhý deň: 1 - 2 lyžičky ryžovej múky a 1 - 2 lyžičky vody  - dokrmujeme.

Tretí a štvrtý deň:  Znova dokŕmite a potom odoberiete do čistého pohára, odložite chladničky a ďalšiu časť použijete na prípravu rozkvasu. 

Odobratý kvások môžete nechať prikrytý v chladičke týždeň a potom musíte z chladničky vybrať a dokŕmiť aspoň 2 dni a znova sa dá použiť.

 

Na rozkvas / štartér použijeme:

150 g múky Schär mix B

1 PL bezlepkového kvásku /kukuričný, ryžový/

160 dl vody

Rozkvas rozmiešame a necháme pracovať 8 – 9  hodín.

 

1 PL psyllia v 150 dl vody si pripravíme súčasne s rozkvasom.

 

Na chlieb si pripravíme:

100 g múky Schär Mix B

50 g pohánkovej múky

Pridáme chlebové korenie (rascu, koriander, fenikel), ľanové, slnečnicové, alebo chia semienka.

Napučané Psyllium pridáme do misky k múke.

Pridáme nakysnutý rozkvas a k tomu: 

1 ČL himalájskej soli

1,5 PL oleja

Všetky suroviny na chlieb poriadne premiešame.

Cesto  necháme  kysnúť 2 - 2,5 hodiny prikryté igelitovým vrecúškom, alebo čiapkou na sprchovanie.

 

Nakysnuté vyberieme a vypracujeme cesto na doske.

Vložíme do ošatky na 1 hod. a 30 min.

Chlieb z ošatky vyklopíme, na doštičku vystlanú papierom na pečenie, narežeme ho na povrchu žiletkou, alebo ostrým nožíkom, postriekame vodou a ak chceme ešte ozdobíme semienkami.

Pomocou lopárika vložíme chlieb  na plech do rúry vyhriatej  na 250 °C a pečieme so záparom 15 minút. (rúru si nastavíme na vrchný a spodný ohrev). Na spodný vyhriatý plech v rúre nalejem vodu a rýchlo dvierka zatvoríme.

Následne teplotu znížime na 200 °C a pečieme ďalších 30 – 35 minút  tak, že plech s odparenou vodou vyberieme a postriekame vodou.

Ak je chlieb správne upečený, znie po zaklopaní zospodu duto. Po upečení vyložíme na mriežku, alebo na drevenú dosku a necháme pozvoľna vychladnúť. Bezlepkový kváskový chlieb odkladáme prikrytý pláteným obrúskom a takto nám vydrží niekoľko dní až do úplného zjedenia.

Chlieb je pripravený pre diétu bezlepkovú, bezlaktózovú a bezvaječnú.

 

 

Bezlepkový chlieb

 

Bezlepkový chlieb

 

chlieb

 

Bezlepkový chlieb

 

Bezlepkový chlieb

 

Bezlepkový chlieb

Bezlepkový chlieb

Bezlepkový chlieb

Bezlepkový chlieb

Bezlepkový chlieb

Chlieb

Chlieb

chlieb

chlieb

chlieb

chlieb

chlieb

Špargľová polievka so zeleninou

 

Ingrediencie

Vývar, alebo vodu

3 -4 ks špargle

1 ks mrkvy

1   menší kaleráb

1 ks petržlen

1 -2 ks  zemiaky

Polovicu menšej   cibule

1 ks cesnak

Korenie: mleté čierne korenie, himalájska soľ, oregano

 

Postup

Umyté výhonky špargle ošúpte. Šúpať začnite pod hlavičkou a pokračujete až po koniec výhonku. Nakrájajte na menšie kúsky vložte do MioMatu a takto nakrájajte ostatnú zeleninu / mrkvu, kaleráb, petržlen, zemiaky, cibuľu, cesnak/ .

Všetky ingrediencie vložte do nádoby prilejte vývar  tak, aby bola jej hladina medzi ryskami MIN a MAX.

Zapnite Mio Mat a stlačte Mash/Soup.  Miomat začne pracovať a po 25 minútach zvukový signál oznámi, že polievka je hotová. Polievku ochuťte himalájskou soľou a korením pridajte oregano.

Dobrú chuť aj celiatikom!

Špargľová polievka so zeleninou

Špargľová polievka so zeleninou

Špargľová polievka so zeleninou

Špargľová polievka so zelninou

Špargľová polievka so zeleninou

Brokolicová polievka

Pre 4 osoby

 

Ingrediencie

 

300 g brokolice

3 strúčiky cesnaku

2 stredne veľké cibule

Soľ a korenie

Pitnú vodu

Kúsok morskej riasy Wakame

 

Postup

1. Cibuľucesnak ošúpeme, brokolicu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.  Riasu Wakame nechajte namočenú v studenej vode na cca 10 minút.

2.Vložte všetko do MioMatu a dolejte pitnú vodu tak, aby bola hladina vody medzi ryskami MIN a MAX.

3. Zapnite MioMat a stlačte Mash/Soup. MioMat Vás po 25 minútach prekvapí vynikajúcou polievkou. Ochuťte Himalájskou soľoukorením.

Dobrú chuť aj bezlepkárom!

 

Moja rada

Ak nebudete mať riasu Wakame použite inú  alebo žiadnu. Varte brokolicu pravidelne aj pre malé deti, lebo je to superpotravina, ktorá pomáha pri liečbe osteoporózy.

brokolicová polievka

Brokolicová polievka

brokolicová polievka

 
Bryndzové pirohy bezglutenové
 
 
Ingrediencie
 
400 g múky Fariny
3 dcl vody
1 vajce
1300 g zemiakov
200 g bryndze
100 ml smotany
Himalájska soľ
Pažítka
Bravčové škvarky 
 
 
Postup
 
Najprv si pripravíte plnku  tak, že ošúpané a na mesiačiky nakrájané  zemiaky dáte variť  do osolenej vody.  Za cca 10-15 minút budú uvarené, scedíte ich a roztlačíte.
 
Nakrájate si slaninu na kocky a vyškvaríte z nej škvarky. 
 
Cesto si vypracujeme z múky, vody a vajca, ktoré rozvaľkáme a vykrajujeme tenké cca 5 mm kolieska, do ktorých vkladáme pripravenú zemiakovú plnku. Kraje na koliesku  spojíme a vznikne nám polmesiačik, ktorý ešte dozdobíme pritlačením tak,  aby nám plnka nevytiekla  z kolieska pri varení von. Takto pripravené pirohy varíme v osolenej vode 5-8 minút, pokým nie je cesto uvarené.
Uvarené pirohy vyberieme na lopár a po chvíľke (cca 20-30 sekundách) ich prevrátite na druhú stranu, aby obschli,  nevychladli a najmä, aby sa Vám nezlepili keď ich budete podávať. 
 
 
Tip
 
Moja rada
 
Takto pripravené  pirohy servírujete so škvarkami. Mne sa z cesta podarilo urobiť 35 ks. Pažítkou dozdobíte a dodávate telu viac vitamínov a minerálov, ktoré dodávajú  silu, energiu  a zabezpečia hladké trávenie, pretože táto bylinka povzbudzuje správnu funkciu čriev a tým dokáže organizmus z prijímanej potravy vyťažiť maximálne množstvo živín.
V tomto recepte boli použité bezlepkové výrobky, a takto pripravené sú vhodné aj pre celiatikov.
 
 
Pirohy
 

Starostlivosť o vlasy

 

Každý deň v roku predstavuje inú  záťaž pre vlasy, či sú to horúčavy, alebo naopak extrémny chlad. Vlasy  sa vysúšajú, lámu sa a strácajú lesk, pôsobia ako bez život. Našťastie naše moderné produkty starostlivosti o vlasy dokážu účinky nepriaznivého počasia minimalizovať. V tomto období vám určite príde vhod ako sa lepšie starať o zdravie vlasov.

Ako sa venujeme vlasom

Väčšinu času  venujeme starostlivosti o končeky vlasov. Naše vlasy sú veľmi odolné, aj keď ich často umývame, sušíme, farbíme, natáčame a žehlíme. Často s nimi nešetrne zaobchádzame, ale potom musíme myslieť na to, že správnou výživou podporíme rast a vývin vlasov. Vhodnými prostriedkami na udržanie správneho rastu, lesku vlasov sú šampóny, kondicionéry, ale aj oleje, ktoré sa môžu vtierať do končekov vlasov, robiť si zábaly a v neposlednej rade je užívať niektoré produkty vnútorne.

Ako na to

Ak vlasom urobíte hĺbkovú kúru postaráte sa o pokožku hlavy a  tak  získate krásne pramene vlasov. Vitamín E chráni vlasy pred negatívnymi vplyvmi vonkajšieho prostredia, UV filter chráni vlasy pred poškodením spôsobeným slnečným žiarením.

Určite používajte vhodné šampóny, ktoré sú na rôzne typy vlasov. Vlasy si umývajte šetrne a nezabúdajte na správne sušenie. Pri tejto starostlivosti myslíte aj na to, že pravidelným strihaním približne každých 6 – 8 týždňov je potrebné ich zveriť do rúk skúsenej kaderníčke, alebo kaderníkovi.

 

Správna strava, právny životný štýl.

Vhodnými prostriedkami na posilnenie rastu vlasov sú:

semienka z tekvice, sezamové semienka,  ovsené vločky, argánový, tekvicový, sezamový, hroznový, ľanový, rybí olej, z ovocie sú to marhule, maliny, slivky, mango, papaja, rôzne druhy orieškov napr.: lahodné makadamové, pistáciové, píniové, vlašské, para, alebo aj kešu.  Superpotravinou sú aj zelený jačmeň, spirulína, chlorella, pohánka, špenát, špargľa, jahody, cesnak, vajíčka  a med.

 

Pre pevnosť a lesk vlasom používajte kvalitný šampón.

vlasy

vlasy

vlasy

šampón

Ako sa zbaviť vrások

Vrásky sú prirodzenou súčasťou nášho života, ale vhodnou a pravidelnou starostlivosťou o svoju pleť, môžete starnutie a vrásky oddialiť. Dobrá, pestrá strava, najmä naše superpotraviny a vhodné oleje, ktoré sú vhodné na  vnútorne, ale aj na vonkajšie použite.

Vznik vrások  tiež  kvôli opakovanej mimike na tvári. Pohyby svalov sa mračení, smiechu najčastejšie prejavia pod očami, medzi obočím, alebo v okolí úst. 

 

Pre správnu pružnosť pokožky je vhodný arganový olej.

arganový olej

Starostlivosť o nechty

Krásne, zdravé a stále upravené nechty, to je sen každej ženy a aj mužov. Na rast, lesk majú vplyv oleje, ovocie, ale aj superpotraviny.

Jednou z príčin lámavosti nechtov je  málo vitamínov a minerálov a preto je vhodné  denne používať tekvicový olej.

nechty

Tekvicový olej

Makové guľky

25.01.2019
Makové guľky
Vhodné aj pre bezlepkárov
 
 
Ingrediencie:
 
300 g  Paleo múku - Mak
3 ks jabĺk na jemno postrúhaných
2 PL medu
pitnú vodu -  podľa potreby (100 - 200 ml)
 
 
Postup
 
Všetky suroviny múku, jablká, med, vodu dobre zmiešame a robíme guľky.
Hotové ukladáme do košíčkov.
Dobrú chuť !
 
Mak je najlepší zdroj vápnika, železa a vitamínu E 
na kosti a zuby nielen pre celiatikov, ale aj pre tých, 
čo chcú zdravo žiť.
 
 
 
 

Ovocné guľky

25.01.2019
Ovocné guľky
Vhodné aj pre bezlepkárov
 
 
 
Ingrediencie
 
300 g  Paleo múku - Ovocie
100 g hrozienok
vodu – podľa potreby 100 - 200 ml
kokosovú múčku na obaľovanie guliek
1 PL medu
 
 
Postup
 
múku Paleo - Ovocie, hrozienka, ktoré sme si namočili vo vode,
všetko spolu veľmi dobre pomiešame. Ak máme radi sladké tak pridáme med.
Z tejto zmesi tvarujeme guľky.
Obaľujeme ich v kokosovej múčke.
 
Urobíte ich rýchlo, bezlepkovo, DIA, RAW a zdravo.
Ovocné guľky vám dodajú energiu na prácu a cvičenie.
 
Ovocné guľky
 
 

Poradňa pre celiatikov

 

V roku 1977 som začala študovať na Strednej odbornej škole spoločného stravovania v Hornom Smokovci, teda zdravej výžive sa venujem už 42 rokov.

 

V roku 2003 mi diagnostikovali celiakiu. Keďže mi problematika potravín nebola cudzia, rozhodla som sa pomôcť sebe aj iným tým, že som začala podnikať v tejto oblasti.

Na podnet syna  a celej rodiny sme si otvorili obchod so zdravou výživou, prvý v Poprade a širokom okolí.

 

V rámci komunikácie s mojimi klientmi v obchode, som sa stretla s mnohými situáciami, o ktoré by som sa s vami rada podelila:

či už na tomto blogu, osobne na prednáškach, alebo v rámci výživového poradenstva.

Poradňa pre celiatikov

 

Zimné športy

24.01.2019

Zimné športy

 

Lyžovanie

Tento článok bude teda venovaný práve trendovému lyžovaniu, ktorému každým rokom prepadáva čoraz viac ľudí. Je to šport, ktorý spočíva v pohybe človeka a šport pomáha odstraňovať rôzne zdravotné ťažkosti, či už fyzické alebo psychické.

Zimné športy sú na Slovensku veľmi populárne a dobre vybavené strediská lákajú nielen domácich, ale aj zahraničných návštevníkov. V horských oblastiach je pripravených 36 moderných lyžiarskych stredísk, ktoré na 350 km zjazdových tratí rôznej náročnosti a 600 km bežeckých tratí zabezpečujú pre každého skvelé podmienky na lyžovanie. Privezie vás na ne 1 000 lyžiarskych vlekov a desiatky lanoviek najmodernejšieho typu.

Okrem lyžovania a bežkovania sa môžete venovať aj snowboardingu, skialpinizmu, vyskúšať môžete aj bobovú dráhu, snowrafting alebo snowtubing, jedinečnú dráhu na Boarder Cross, či zimný paragliding. Lyžovanie môže byť aj na tráve, na kolieskových lyžiach, alebo na vodných lyžiach.  Lyžiari museli stúpať na svahy po vlastných nohách, čo samozrejme výrazným spôsobom ovplyvnilo činnosť srdca a dýchacieho aparátu, prečistilo cievny systém, upravilo krvotvorbu a vyrovnáva hladinu cukru v krvi.

 

O lyžovaní sa hovorí

Keď s lyžovaním raz začnete, nebudete s tým chcieť nikdy prestať. Prečo? Pretože tento šport v sebe ukrýva celú radu úžasných benefitov. V prvom rade si ním môžete veľmi ľahko zvýšiť kondíciu, vytrvalosť, vybudovať svalovú hmotu, zlepšiť koordináciu pohybov či spáliť nahromadené kalórie z bohatých sviatkov. Za pol hodiny môžete zhodiť dokonca až 350 Kcal!

Lyžovanie nie je len o chudnutí a naberaní svalovej hmoty. Jednoducho ste konečne na čerstvom vzduchu,a vám vďaka zvýšenému adrenalínu stúpa hladina glukózy a mastných kyselín v krvi, vaše srdce prepumpuje viac krvi, rozšíria sa priedušky a vaše svaly dostanú viac energie. Je to tak. Krásna zimná príroda nikoho nenechá chladným a prinúti zabudnúť na problémy aj toho najväčšieho cholerika.

Pri lyžovaní sa musia dodržať niektoré pravidlá, a to bezpečnosť, ohľaduplnosť až do vytúženého cieľa.

Každým rokom je na svahoch kvantum lyžiarov, pričom možnosť pádu či úrazu zo zrážky je veľmi vysoká. Nebudem vás tu teraz poúčať, čo máte, čo nemáte robiť a ako sa na kopcoch správať. Každý lyžiar by mal toto ovládať omnoho lepšie, ako samotnú techniku lyžovania.

Každú jazdu spúšťania sa dolu kopcom si užite v čo najväčšom pokoji bez zbytočnej nervozity. To je cieľom lyžovania, odbúrať kilečká a stres z celoročnej práce. Z každej sekundy adrenalínovej jazdy treba s úsmevom na tvári vyžmýkať čo najviac zážitkov. Podariť sa vám to môže v lyžiarskych strediskách vo Vysokých Tatrách, ktoré sú najlepšie vybavenými strediskami na Slovensku. U nás je Tatranská Lomnica, Štrbské pleso, Jasná, Donovaly, Lopušná, Vrátna či Bachledová. Stačí sa už len ubytovať v nejakom útulnom penzióne, v ktorom sa dobre najete super ovocia, zeleniny a dodáte telu potrebné vitamíny, minerály a tak si  oddýchnete i zregenerujete svalstvo. Ak ste celiatik je treba myslieť aj na to či sa dá v blízkosti zakúpiť niečo aj pre bezlepkárov, alebo si musíte zobrať všetko so sebou. Tak teda, s úsmevom  hor sa na svah!

 

snovbord

Prírodné masky na tvár

Príroda nám poskytuje množstvo ingrediencií na prípravu kvalitnej domácej masky. Takúto masku si jednoducho a rýchlo pripravíte z domácich surovín. Buď ich nájdete v špajzy, chladničke, alebo v záhrade či na lúke. Možností je neúrekom, stačí si len vybrať podľa tipu a potreby vašej  pokožky. Masky na tvár sa dajú  kúpiť aj v obchodoch, ale najjednoduchšie je využiť svoje prírodné produkty.

Pred podávaním masky na tvár si pleť môžete pripraviť naparovaním. Horúca para vám otvorí póry, čo zjednoduší čistenie a zároveň pomôže všetkým účinným látkam preniknúť hlbšie do pokožky.

Nech máte akýkoľvek typ pleti, skvelé, výživné masky vám pomôžu. Po týchto maskách sa stáva tvár, zdravšia, hebkejšia a žiarivejšia. Pravidelným prikladaním masky sa upokoja zápaly, opuchy a vyhladzujú vrásky. Potom pleť ošetrite bežným krémom.

 

Niekoľko druhov masiek na starostlivosť o pleť:

  • mastnú a problematickú
  • suchú
  • zrelú
  • citlivú
  • unavenú

 

Suroviny na prípravu masky

 

Uhorková maska

Uhorka šalátová je zelenina, ktorá obsahuje veľa vody a preto pokožku hydratuje, zvláčňuje, pôsobí upokojujúco, bojuje proti opuchom. Svojím množstvom vitamínov a minerálov pôsobí na citlivú pleť. Stačí ak si uhorku nakrájate na tenké kolieska a priložíte na tvár, oči a necháte pôsobiť 15 minút. Uhorky zložte z tváre a opláchnite tvár čistou vodou. Tvár ošetrite argánovým olejom.

 

Tekvicová maska

Tekvica obsahuje množstvo vitamínov a antioxidantov a je skvelým bojovníkom proti vráskam. Tekvicu  rozmixujte a zmiešajte s medom a mliekom podľa potreby. Masku naneste na tvár a nechajte pôsobiť 15 - 20 minút. Masku odstránite vatovým tampónom namočeným v teplej vode. Tvár ošetrite argánovým olejom, alebo konopným či bežným krémom. Ak pridáte do masky na jemno rozdrvené tekvicové či sezamové semienka a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy dosiahnete výborný čistiaci efekt.

 

Medová maska

Do nádoby si dajte 2 kávové lyžičky medu, 150 g čerstvého tvarohu a 1 žĺtok. Suroviny vymiešajte v miske z umelej hmoty do peny a zmes naneste tampónom, alebo  štetcom na tvár. Túto masku môžete natrieť aj na časti okolo očí. Nechajte pôsobiť 20 minút, opláchnite vlažnou vodou a ošetrite bežným krémom, alebo arganovým olejom. Svojimi dezinfekčnými účinkami pôsobí upokojujúco a omladzujúco.

 

Jablkovo škoricová maska

Do misky dajte 1 nastrúhané jablčko,1 lyžičku bieleho jogurtu, 1 lyžičku ovsených vločiek, 1 lyžičku medu, 1 kávovú lyžičku škorice. Všetky ingrediencie dobre premiešajte až vám vznikne jemná kašovitá zmes, ktorú nanesiete na tvár a necháte pôsobiť. Po 20 minútach opláchnite. Tvár ošetrite argánovým olejom.  Maska má dezinfekčné, antiseptické a hydratujúce účinky. Bojuje proti akné, pleť čistí a  sťahuje póry.

 

Tvarohová maska

Pripravená z týchto prírodných  ingrediencíí: 2 kávové lyžičky medu, 100 gramov tvarohu a jeden žĺtok poriadne vymiešajte. Zmes naneste na tvár a dekolt na 15 - 20 minút. Masku zmyte tampónom namočeným vo vlažnej vode a pleť nakrémujte. V tvarohu nájdete množstvo vitamínov a minerálov, ktoré chránia bunky pred odumieraním. Zmes látok tvár vyživuje a pôsobí upokojujúco. Do tvarohu môžete pridať cedrový, alebo šípkový olej, ktorý má blahodárne účinky. Oleje je vhodné aplikovať priamo na pokožku.

 

Superpotraviny

23.01.2019

seno

 

Superpotraviny

Poznáme potraviny a superpotraviny. Superpotraviny  majú výnimočné zloženie, ktoré má mimoriadne priaznivý účinok na fungovanie nášho organizmu. Zdravý životný štýl a superpotraviny  jednoducho ku sebe patria. Medzi superpotraviny nepatria tie, ktoré sú po výživovej stránke nehodnotné, alebo zdraviu škodlivé. Moji  favoriti obsahujú obrovské množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré nám môžu pomôcť pri ovplyvňovaní nášho zdravotného stavu. Aj nesprávne kombinácie superpotravín, a ich  nadmerná konzumácia spôsobujú rôzne zdravotné  problémi a ťažkosti. Takže, ženičky všetko s mierou.

Ak by niekto chcel viac informácií o jednotlivých superpotravinách po kliknutí na názov sa ukáže rozsiahlejší článok. Ak by Vám tieto informácie nestačili, zavolajte na telefónné číslo 0903 644 951.

 

Zoznam superpotravín vhodných aj pre celiatikov podľa Eriky Ištvánikovej:

 

 

 

Avokádo

Avokádom  sa zasýtite, dodáte dostatočné množstvo živín mozgu, chránite sa pred srdcovými ochoreniami, cukrovkou, rakovinou. Priaznivo pôsobí  pre váš zrak, znižuje cholesterol a má protizápalové účinky. Obsahuje jednoduché cukry, ktorý náš mozog využíva ako zdroj rýchlej energie. Odporúča sa konzumovať tehotným ženám, dojčiacim, vegetariánom a ľuďom trpiacim únavou. Je účinné pri rekonvalescencii a na celkové posilnenie organizmu. Prispieva k celkovému mentálnemu zdraviu. Hormón šťastia navodzuje dobrý spánok. Konzumácia avokáda pôsobí pri chorobách obličiek, močových ciest a pečene.

 

Banány

Hovorí sa, že banány  máme jesť do poobedia, a večer už nie. Ayurvéda navrhuje jesť banány samostatne a nemiešať ich s iným ovocím. Tradičná čínska medicína ich doporučuje pri hemoroidoch, pri zápche,  vysokom krvnom tlaku a alkoholizme.V modernej výžive sa doporučujú ako ideálne ovocie do džúsov,  smoothie, zmrlín a ovocných šalátov, banány dodávajú  sladkosť kyslejšiemu ovociu a preto obmedzujeme používanie cukru. Banány sa hodia pred športovým výkonom. Zmierňujú bolesti hlavy. Majú vyššiu energetickú hodnotu kvôli obsahu sacharidov.

 

Brokolica

Vďaka výnimočnému zloženiu má významnú úlohu v liečbe osteoporózy. Je vhodná pre chorobách pečene, žlčníka, žalúdka, obličiek a sleziny. Pravidelná konzumácia brokolice  pozitívne pôsobí na zníženie krvného tlaku. Brokolica je významnou zeleninou pre tehotné a dojčiace ženy, na rast a vývoj detí. Stráži naše telo pred baktériami a vírusmi. Čím sú ružičky  brokolice tmavšie, tým obsahuje viac vitamínu C a betakaroténu.

 

Brusnice

Sušené brusnice majú rovnaké účinky ako čerstvé. Obsahujú vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, železo, vápnik, horčík, fosfor, zinok, draslík, selén, meď, sodík, mangán, omega 3 , omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú. Majú silné antiseptické účinky. Prečisťujú močové cesty a obličky, odvodňujú, majú močopudný účinok. Liečia zápal močových ciest. Podporujú tvorbu črevnej mikroflóry. Ochraňujú bunky pred voľnými radikálmi. Používajú sa ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky a reumatizme.

 

Cesnak

Preukázalo sa, že cesnak Allium považujú liečitelia za potravinu s takmer zázračnými účinkami. Hovorí sa mu aj kráľ korenín a zdravia. Obsahuje vápnik, železo, horčík, sodík, draslík, fosfor, zinok, jód, selén, mangán, meď, síra, a vitamíny C, B a enzýmy. Je silný bojovník proti osteoporóze, vysokému krvnému tlaku, upravuje cholesterol a činnosť ciev. Je vhodný aj pre diabetikov, ničí črevné baktérie, plesne a spomaľuje proces starnutia. Upokojuje, odstraňuje únavu, nepokoj, úzkosť, precitlivenosť. Pravidelnou konzumáciou dosiahnete radosť zo života. Používa sa do rôznych mäsových a zeleninových jedál. Konzumuje sa surový, varený, alebo aj grilovaný. Cesnakové mlieko pôsobí protibakterálne.

Cesnak znižuje krvný tlak

 

Cibuľa

Príprava jedla sa v kuchyni nezaobíde bez cibule. Pridáva sa do polievok, omáčok, šalátov, alebo surová k rôznym pokrmom, je kráľovnou zeleniny.  Obsahuje Vitamín C, železo a kyselinu listovú. Pre svoje liečivé účinky sa z nej pripravuje cibuľový sirup s medom  proti kašľu, nádche  a prechladnutiu. Zlepšuje trávenie, vstrebávanie živín, pomáha pri pečeňových ťažkostiach. Podieľa sa na krvotvorbe, znižuje krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Je výborná pri zadržiavaní vody v tele, močových kameňoch a dne.

 

Čínske huby

Huby,  ktoré patria medzi najznámejšie  v Číne sú známe svojimi účinkami a sú  tradičným  liekom národnej fytoterapeutickej farmácie. Pozostávajú priamo z myséla (podhubia) a primordia (mladých plodníc) húb Poria cocos pestovaných v BIO substráte. Prispievajú k prirodzenej imunologickej ochrane a napomáhajú udržiavať zdravý obehový systém. Pomáhajú pri civilizačných chorobách a pri dlhodobej prevencii a podpore zdravia. Huby sú si svojimi účinkami veľmi blízke, každá má špecifické pôsobenie. Jemný prášok z mycélia napomáha prirodzenej  obranyschopnosti organizmu, podporujú imunitu, pomáhajú telu predísť infekčným chorobám  (parazity, vírusy, baktérie a infekcie) a sú bohaté na betaglukány. Číňania svoje huby považujú za talizman a boží zázrak. Cordyceps sinensis, Reishi, ganoderma lucidum, Hericium, Shiitake, Chaga (Čaga), Hliva ústricová Pleurotus ostreatus, Maitake Grifola frondosa, Polyporus, Blazei, Poria, Auricularia (Judášovo ucho, uchovec bazový). Neobsahujú lepok, sladidlá, laktózu, chemické farbiva, konzervačné látky a sú vhodné pre vegetariánov.  Našli si široké uplatnenie v potravinárstve aj v prírodnej medicíne. Huby vytvárajú plodnice, ktoré dávajú jedlám chrumkavú textúru, sú vhodné do zeleninových šalátov, alebo polievok. Rastú na padlých kmeňoch a konároch listnatých stromov (borovice, brezy, buky, jasene, javory, agáty ai.).

 

Čučoriedky

Vláknina pomáhajú pri hnačke a upravuje  riedku stolicu, odstraňuje plynatosť, zlý tuk z ciev, prospieva štíhlej línii. Čučoriedky normalizujú hladinu cukru v krvi, preto sú vhodné pri liečbe diabetes. Zlepšujú zrak a pozitívne ovplyvňujú nervový systém. Podporujú zdravie a dajú sa použiť ako prísada do kaše, tvarohu, jogurtu, ovocných šalátov, koktailov, omáčok, pudingu, koláča, smoothie. Z nich doma pripravený džem má nenahraditeľné účinky aj v zimnom období. Najlepšie chutia čerstvé.

 

Fazuľa

Fazuľa, podobne ako ostatné strukoviny, obsahuje veľké množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a stopových prvkov, rastlinných bielkovín a vlákniny. Obsahuje sacharidy, ktoré sú známe ako škrob. Patrí medzi výborné zdroje, vápnika,  mangánu, horčíka,  fosforu, draslíka, medi a vitamínov skupiny B, najmä kyseliny listovej. Fazuľa je  bohatá na rastlinný proteín, železo a zinok.  Fazuľa neobsahuje žiadny cholesterol, navyše pomáha znižovať hladinu tukov v krvi. Má nízky glykemický index a dokáže kontrolovať hladinu cukru v krvi. Pripravujú sa z nej  krémové polievky, prívarky a kaše. V správnej kombinácii s obilninami a so zeleninou nahradí aj mäso čo poteší aj vegetariánov, cukrovkárov a celiatikov.

Fazuľa

 

Goji

Goji alebo Kustovnica čínska má mimoriadne bohaté zloženie. Vďaka tomuto zloženiu  je považovaná za vitamínovú bombu. Hovorí sa, že je to ovocie dlhovekosti  a nesmrteľnosti. Má nenahraditeľné miesto pre každého, kto chce posilniť svoje zdravie.

Obsahuje 18 druhov aminokyselín, 21 stopových prvkov a veľa vitamínov. Obsahuje železo, meď, vitamíny skupiny B (najmä vitamín B1 - tiamín, vitamín B2 - riboflavín, vitamín B3 - niacín a vitamín B5), ktoré prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému, červených krviniek, k zníženiu vyčerpania, k normálnemu energetickému metabolizmu a činnosti nervovej sústavy. Podporuje činnosť  srdca, zraku a k normálnemu stavu slizníc a pokožky. Konzumuje sa čerstvé, sušené. Z Goji sa pripravuje liečivý čaj, alebo sa pridáva do polievok, šalátov, či raňajkových kaší.

 

Hrozno

Patrí medzi mimoriadne známe a zdravé ovocie. Hrozno má vyšší obsah hroznového cukru (čistej glukózy), ktorý dodáva energiu a je dôležitý pre výživu mozgu, podporuje učenie a koncentráciu. Obsahuje  80% vody, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, sodík, vápnik, železo, meď, mangán, fosfor, horčík, vitamín C, vitamín E, vitamín B6 a antioxidanty. Má močopudné účinky a napomáha vyplavovaniu škodlivých látok z organizmu. Hrozno má omladzujúce účinky, napína pokožku, vypĺňa vrásky. Podporuje činnosť mozgu a ciev. Prečisťuje močové cesty a obličky. Zabezpečuje pravidelnú stolicu.

 

Chia

Podporujú zdravé kostí preto, lebo sú výborným  zdrojom vápnika. Sú pomocníkmi pri budovaní svalovej hmoty, pretože obsahujú proteíny a ďalšie dôležité látky, ktoré podporujú zdravie svalov. Dodávajú energiu a vytrvalosť. Vďaka nim vládali športovci  behať dlhé vzdialenosti. Sú výborným zdrojom energie, zdravých  tukov. Obsahujú  kvalitné proteíny, vlákninu, minerály a stopové prvky. Jedná sa o potravinu, ktorá uvoľňuje energiu postupne. Sú prirodzene bezlepkové. Môžeme ich pridávať do smoothie a do kaší a do rôznych receptov.

 

Chlorella

je jednobunková zelená riasa, ktorá predstavuje jeden z najbohatších zdrojov vitamínov, minerálov, bielkovín a ďalších vzácnych látok. Zbavia váš organizmus ťažkých kovov a toxínov, zlepšia vaše trávenie, pomôžu pri chudnutí, znížia vysoký krvný tlak a cholesterol, posilnia imunitu, dokonca ochránia pred rakovinou, či pomôžu pri jej liečbe. Vitamín B12 pochádzajúci z chlorelly je lepšie vstrebateľný a využiteľný. Zbavuje telo ťažkých kovov a toxínov.

 

Jahody

Ideálnym ovocím pre všetkých ktorí chcú schudnúť sú jahody, lebo obsahujú najnižší obsah kalórií. Porcia jahôd pokryje dennú potrebu vitamínu C. Obsahuje betakarotén (provitamín A), kyselinu listovú vitamín B4, železo a draslík. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a vysoký  krvný tlak, odstraňujú únavu a nervozitu. Prospievajú kostiam, zúčastňujú sa na tvorbe krvi a zásobujú farebnými pigmentmi vlasy a kožu. Jahody pôsobia diureticky – zvyšujú produkciu moču a podporujú vylučovanie kyseliny močovej a preto sa odporúčajú pri dne a artritíde.

Jahody

 

Karfiol

Karfiol je skvelá zelenina – jednoduchá na prípravu a plná vitamínov. Pripravujeme ho  na rôzne spôsoby – ako vynikajúcu polievku, v chrumkavom cestíčku alebo ako varenú prílohu namiesto zemiakov. Má nízku kalorickú hodnotu, táto informácia je dôležitá pre tých ktorí držia diétu a chcú rýchlo schudnúť . Je bohatý na minerály, draslík, zinok, meď, jód a fluór. Pomáha zmierňovať problémy so srdcom a obehovou sústavou.

 

Kokos

Konzumácia kokosu je veľmi zdravá. Z kokosového orecha sa vyrába napríklad  hudobný nástroj, z listov sa zas vyrábajú metly, krytiny striech, či vchodové rohože. Kokosové vlákna tvoria výplne matracov, no používajú sa aj na výrobu lán, či v záhradníctve. Drevo z tejto palmy slúži na výrobu nábytku, sudov, misiek, či lodiek a olej je zas vo veľkom využívaný v kozmetike. Využíva sa na varenie, pečenie a vyprážanie. Je bohatým zdrojom vápnika a železa.  Zvýšiť jeho príjem je teda vhodné aj pri problémoch s anémiou, ktorou trpí množstvo z nás. Pomáha  bojovať aj proti viacerým typom rakoviny. Užíva sa pri prevencii pred chorobami srdca, znižuje krvný tlak, udržuje správnu hladinu cukru v krvi.

 

Losos

Losos je veľmi chutný i zdravý. Patrí medzi ryby s najvyšším obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín a zároveň medzi ryby s najnižším obsahom ortuti. Omega-3 NMK znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb a znižujú obsah cholesterolu v krvi. Mäso lososa je  bohaté na vitamín A, pôsobí blahodarne na zrak i proti vzniku rakoviny. Losos taktiež obsahuje vitamíny D, E a množstvo minerálnych látok. Mäso z lososa sa musí upravovať šetrne a veľmi krátko, aby nebolo vysušené.

 

Mandle

Bohatý obsah bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov robí z mandlí ideálnu potravinu. Sú vhodným prírodným zdrojom látok nevyhnutných pre zdravie najmä v období rýchleho rastu v detstve a dospievania. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré môžu výrazne prispieť k zníženiu cholesterolu v krvi. Pomáhajú stabilizovať vysoký krvný tlak. Minimalizujú choroby srdcovo-cievnej sústavy. Vplývajú na nervovú sústavu, zlepšujú koncentráciu posilňujú pamäť a znižujú úzkosť a napätie. Mandle sú optimálnou výživou v rekonvalescencii po chorobách. Povzbudzujú sexuálnu energiu, omladzujú a liečia.

 

Med

Obsahuje množstvo minerálov, železo, selén, draslík, vápnik, horčík, fosfor. Má antibakteriálne účinky, podporuje činnosť srdca, napomáha zdravému spánku. Výborne pôsobí pri ochoreniach pečene.  Zmierňuje kašeľ, pomáha pri zápalových ochoreniach horných dýchacích ciest. Znižuje nežiaduce účinky kofeínu, alkoholu a liekov proti bolesti. Lieči rany, predchádza ich hnisaniu a preto sa rýchlejšie hoja. Prináša úľavu pri bolestiach kĺbov, pôsobí na vredové ochorenia, odstraňuje kamene, pehy a škvrny z tela. Pozitívne účinky včelieho medu poznali už naši predkovia. Používali med  na priamu konzumáciu, sladenie čaju, či pri výrobe cukroviniek.

 

Melón

Okrem výbornej chuti a šťavy má aj  veľké množstvo prínosov pri liečení rôznych zdravotných problémov. Prečisťuje obličky a pečeň. Odporúča sa pri pálení záhy, cukrovke, kožných problémoch, bolestia s kĺbami, opuchmi, s vysokým krvným tlakom a cievami.  Obsahuje vitamíny A, B . Melóny obsahujú aj železo, vápnik, horčík, meď a zinok. Dokážu detoxikovať organizmus a zbaviť ho nežiaducich látok. Odporúčajú sa pri miernych horúčkach, chorého osviežia a pomôžu bojovať s chorobou, zaženú smäd.

Melón

 

Mrkva

Mrkva je najznámejšie a najviac používaná koreňová zelenina.  Je niečo ako samozrejmosť pri varení, pečení alebo za surová. Má svoju hodnotu, silu a kvalitu, je skutočný vitamínový klenot. Obsahuje betakarotén  (provitamín A), C,D,minerály a stopové  prvky, magnézium, vápnik a železo. Je plná antioxidantov a vlákniny. Mrkvu radšej varenú, lebo je ľahšie  spracovateľná v tele človeka.

Mrkva

 

Orech

Je  zdrojom nenasýtených tukov, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení,  ochraňujú cievy. Sú nabité proteínmi zabezpečujúcimi pomalé spaľovanie energie. Bielkoviny orechov sa vyrovnajú bielkovinám mäsa, mlieka či vajec. Sú jedným z najlepších antidepresív. Orech podporuje pamäť a myslenie, zvyšuje  vylučovanie dopamínu a serotonínu, znižujú cholesterol, má  protirakovinový a antioxidačný účinok. Pomáha  pri zlom krvnom obehu a pri ochoreniach srdca. Orech svojimi účinkami pôsobí na pamäť a centrálnu nervovú sústavu. Pomáha pri zlom krvnom obehu. Orechy a semienka sú zdravé obsahujú vitamíny B, E a betakarotén, vlákninu, minerálne látky, sú zdrojom omega-6, a omega -3 mastných kyselín. U niektorých ľudí môže konzumácia orechov vyvolať alergickú reakciu.

 

Ovos

Tak ako jačmeň aj ovos obsahuje lepok, ktorý  je nevhodnou potravinou pre celiatikkov. Obsahuje veľa vlákniny a množstvo cenných vitamínov skupiny E, B a minerálne látky horčík, draslík, zinok, meď, mangán a selén. Obsahuje látku, ktorá zaháňa zlú náladu a zlepšuje duševnú výkonnosť. Odporúča sa ako výživa deťom, dospievajúcim športovcom, rekonvalescentom a chorým. Odporúča sa pri hemoroidoch, vredoch má protiinfekčné účinky.

 

Paradajky

Považujeme ich za veľmi zdravú zeleninu. Sú bohaté na antioxidanty, vitamíny A, C, E a vitamíny skupiny B, ktoré chránia telo proti chorobám. Obsahujú vlákninu, vápnik, železo, fosfor, bielkoviny, horčík, karotín, antioxidanty, kálium a minimum sacharidov.  Podporujú funkciu  mozgu, stačí jedna paradajka denne. Pôsobí preventívne na srdcovocievne choroby, podporuje imunitný systém, spomaľuje starnutie. Obnovuje bunky a zlepšuje pružnosť pokožky.

Paradajky

 

Pohánka

Patrí medzi často používanú obilninu pre celiatikov, lebo neobsahuje lepok a je prirodzene bezlepková. Obsahuje dôležitý  rutín, ktorý sa nachádza v semenách a šupkách pohánky. Priaznivo pôsobí na žily a cievy. Uľahčuje liečbu hemoroidov, priaznivo ovplyvňuje funkciu tráviacej sústavy, upokojuje žalúdočné a dvanástnikové vredy.

 

Pomaranč

Pomaranče  obsahujú tiamín, riboflavín, niacín, vitamín B-6, kyseliny listovej, kyselinu pantoténovú, fosfor, horčík, mangán, selén a meď. Ovocie má nízky obsah kalórií, neobsahuje žiadne nasýtené tuky, cholesterol. Vzhľadom na ich vysoký obsah vitamínu C,  posilňuje imunitný systém, skracuje chorobu a zmierňuje jej príznaky. Chráni telo pred rakovinou kože, prsníka pľúc, žalúdka a hrubého čreva. Pomáha  pri únave a strese. Je  vhodnou prevenciou  pri prechladnutiach, chrípke, ale aj iných infekčných chorôb, zlepšujú pohyblivosť spermií, s čím majú mnohí muži problém.  Dužina pomaranča je bohatá na pektín, rozpustnú vlákninu, potláča účinky histamínu, látky, ktorá vyvoláva alergické reakcie, predchádza cukrovke.

 

Ryža

Dodáva telu cenné sacharidy, vlákninu. Je ľahko stráviteľná. Zo všetkých obilnín vyvoláva najmenej alergií pacientom s intoleranciou na lepok. Ryža je prirodzene bezlepková a vhodná aj pre celitikov. Ak vás trápi pálenie záhy alebo nafukovanie, môže pravidelná konzumácia ryžových jedál pôsobiť ako liek. Ryža prispieva k prevencii  srdcových, cievnych a zažívacích chorôb. Je liekom pri chorobách obličiek, upravuje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje krvný tlak.

 

Spirulina

Je to potravina, ktorá má jeden z najvyšších obsahov bielkovín a aminokyselín. Je  ľahko stráviteľná a vstrebateľná. Modrozelená sladkovodná  riasa je výnimočná zdrojom chlorofylu, beta karoténu, vitamínov C, E,  B komplex  a minerálnych látok. Obsahuje kyselinu listovú, železo a vitamíny B12, kyselinu linoleovú, je bohatá na selén a jód. Podporuje tráviaci systém a metabolizmus,  ktorý zabezpečuje pravidelné vylučovanie. Zabezpečuje správnu krvotvorbu. Je výborná pre dojčiace matky a tehotné ženy.

 

Šošovica

Patrí  k najlepšie stráviteľným strukovinám, preto ju môžete podávať aj deťom. Je  zdraviu prospešná potravina, na ktorú často zabúdame. Ľahko sa varí a nemusí sa namáčať. Šošovica je plná rastlinných bielkovín a vlákniny. Má veľa vitamínov skupiny B, kyseliny listovej. Z minerálnych látok obsahuje draslík, fosfor, horčík a vápnik. Podporuje krvotvorbu, pomáha pri odtučňovacích kúrach, zvýšenom cholesterole, pri prevencii proti zápche. Znižuje obsah cukru v krvi. Je ideálnou potravinou pre chorých s cukrovkou. Prospieva srdcu, obličkám a podporuje močenie. Po uvarení šošovice pridajte  niekoľko kvapiek citrónu, alebo jedlo posypte zelenými bylinkami a vňaťou, potom v nich vitamín C uľahčí vstrebávanie železa do organizmu.

 

Špalda

Rovnako ako ovos, jačmeň aj pšenica špalda obsahuje lepok. Lepok je škodlivý pre celiatikov a preto sa táto obilnina vylučuje z jedálnička. Je to predchodca pšenice. Cení sa pre vysoký obsah kvalitných rastlinných bielkovín, sacharidov a zdraviu prospešných nenasýtených mastných kyselín. Je ľahšie stráviteľná, v niektorých prípadoch vôbec nespúšťa alergiu. 

 

Špargľa

Má nízku kalorickú hodnotu a nízky obsah cukru a sacharidov. Obsahuje vitamíny B, kyselinu listovú, draslík, fosfor, vápnik, sodík, železo a chlorofyl.  Je bohatým zdrojom vlákniny, vody a ideálnou zeleninou na chudnutie. Obnovuje pokožku, svaly, kosti. Posilňuje zrak, reguluje hladinu cukru v krvi. Pomáha pri poruchách činnosti štítnej žľazy a zabraňuje vzniku zápalov, ochorenia srdca. Vitamíny C a E podporujú obranyschopnosť organizmu,  tvorbu buniek a jej predčasné starnutie. Udržiava rovnováhu črevnej flóry. Je výborným detoxikátorom. Pomáha uľahčiť vyprázdňovanie, odstrániť zápchu a hnačku.  O špargli sa hovorí, že  elixír zdravia a mladosti.

 

Špenát

Časti tekvice pôsobia  ako afrodiziakum a majú tiež diuretické účinky. Dužina tekvice obsahuje okrem veľkého množstva vody vitamín C a beta-karotén, ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A. Tento antioxidant spolu s ďalším – vitamínom E - bráni poškodzovaniu buniek voľnými radikálmi a predchádza rakovine. Obsahuje vitamíny skupiny B, D,  E,C a betakarotén. Minerály Draslík, meď, železo a horčík, selén. Tekvica zlepšuje stav pri reume, dne, pri ochoreniach močových ciest. Je silne močopudná, vyplavuje z tela prebytočnú soľ. Vláknina podporuje trávenie a chráni sliznicu žalúdka. Pôsobí tiež ako jemné preháňadlo. Podporuje štiepenie tukov, cukrov a zlepšuje lepšie videnie a pokožku. Výborná v prevencii rakoviny prostaty. Olej znižuje cholesterol, krvný tlak, priaznivo vplýva na zníženie krvného cukru v krvi. Je jedným z najbohatších zdrojov aminokysliny tryptofán. Jód v tekvici zabezpečuje správne fungovanie hormonálneho systému. Využívaná je v kuchyni, na prívarky, polievky, kompóty, džemy, alebo pečená a  grilovaná.

Špenát

 

Tekvica

Časti tekvice pôsobia  ako afrodiziakum a majú tiež diuretické účinky. Dužina tekvice obsahuje okrem veľkého množstva vody vitamín C a beta-karotén, ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A. Tento antioxidant spolu s ďalším – vitamínom E - bráni poškodzovaniu buniek voľnými radikálmi a predchádza rakovine. Obsahuje vitamíny skupiny B, D,  E,C a betakarotén. Minerály Draslík, meď, železo a horčík, selén. Tekvica zlepšuje stav pri reume, dne, pri ochoreniach močových ciest. Je silne močopudná, vyplavuje z tela prebytočnú soľ. Vláknina podporuje trávenie a chráni sliznicu žalúdka. Pôsobí tiež ako jemné preháňadlo. Podporuje štiepenie tukov, cukrov a zlepšuje lepšie videnie a pokožku. Výborná v prevencii rakoviny prostaty. Olej znižuje cholesterol, krvný tlak, priaznivo vplýva na zníženie krvného cukru v krvi. Je jedným z najbohatších zdrojov aminokysliny tryptofán. Jód v tekvici zabezpečuje správne fungovanie hormonálneho systému. Využívaná je v kuchyni, na prívarky, polievky, kompóty, džemy, alebo pečená a  grilovaná.

Tekvica

 

Vajíčka

Patria medzi najlepšie zdroje výživných látok pre ľudí. V bielku cholesterol nie je.  Obsahujú vysokokvalitné bielkoviny, vitamíny A, D, B12, A stopové prvky, ako železo, zinok, selén a zároveň majú nízky obsah tukov. Skonzumovať 3 – 4 vajcia za týždeň je bezpečné aj pri zvýšenom cholesterole. Vitamín B12 dokáže znižovať hladinu homocysteínu, ktorý je potrebný pri srdcovo – cievnych ochoreniach. Stále platí, že vajcia jedzte s mierou. Najľahšie stráviteľné sú vajcia na mäkko, potom na hniličko,  natvrdo a až tak  pripravované na tuku.

 

Zelený jačmeň

Jačmeň je zaraďovaný medzi zelené potraviny budúcnosti alebo moderne superpotraviny.  Tento typ  zelenej trávy, konkrétne mladý výhonok dodá telu potrebné minerály a  vitamíny. Vďaka dôležitým živinám dokáže náš organizmus správne fungovať.   Bio zelený jačmeň nemá žiadne vedľajšie účinky, preto je ideálne na jar vypiť  ho nalačno hneď ráno ako jarnú detoxikáciu. Túto superpotravinu môžu piť aj ľudia, ktorí majú celiakiu alebo diabetici, pretože neobsahuje žiaden lepok. Zelený jačmeň sa neodporúča ľuďom po transplantácii orgánov, po ožarovaní alebo pri autoimunitných ochoreniach. Pri konzumovaní zeleného jačmeňa je veľmi dôležité dodržiavať pitný režim. Zlepšuje trávenie, odstraňuje tuk z ciev.

 

Beh

22.01.2019

 

Zdravý životný štýl tvoria hlavne zdravé stravovanie (superpotraviny), primerané množstvo pohybu, dostatočné množstvo kvalitného spánku a radosť zo života.
 
 
 
Beh
 
Behanie je ideálne v každom ročnom období, či už ak chcete chudnúť, alebo len tak, lebo sa chcete cítiť dobre a byť jednoducho  zdraví a fit. Behanie je práca fyzická ako aj psychická. V poslednom čase beh zažíva veľké boom. Behajú snáď všetci na veku nezáleží. Obyčajní ľudia, ale aj celebrity. Beh učaroval  spevákom, moderátorom, či hercom. No a bežci sa nájdu aj medzi seniormi.
 
 
Ako správne behať
 
Rýchlosť je pri behaní dôležitá, ale to neplatí  pre tých, ktorý sú  začiatočníci. Svoj beh si prispôsobte tempu, ktoré vaše telo zvládne. Určte si trasu, a keď zistíte, že viete zabehnúť ešte ďalej, tak to skúste. Hlavné je, aby ste sa zbytočne nepresilili.
 
 
Pri behu sa vyplavujú
 
Pri pohybe sa v tele vyplavujú endorfíny. Sú to látky svojou štruktúrou i účinkami podobné heroínu a morfínu.
 
 
Na čo pôsobí behanie
 
Posilňuje imunitu, spaľuje tuky
Stimuluje kardiovaskulárny systém, vplýva na funkciu srdca a ciev
Prispieva k znižovanie krvného tlaku
Posilňuje kosti, šľachy a väzivo
Regeneruje pečeň, obličky a pankreas
Zlepšuje trávenie a peristaltiku čriev, zabraňuje nadúvaniu
Vylepšuje spánok, lebo pobyt na vzduchu pred spaním je oddávna  liekom 
Beh posilňuje svaly, fyzickú kondíciu a má blahodarné účinky na našu myseľ 
Zvyšuje okysličenie tkanív  a mozog vykazuje väčšiu aktivitu
Behaním sa cítite slobodní a mladí
Ženám sa posúva nástup menopauzy
Bežci sú lepší milenci
Pohybom  v prírode dokážete zahnať všetky smútky, depresie a zlomené srdcia
Behaním prispejete k zdravšiemu životnému štýlu
Behanie je droga, preto nebudete potrebovať iné drogy ako alkohol, cigarety a podobne
Beh koriguje závislosť a utužuje pozitívne návyky
 
 
Prečo je dôležité behať
 
Beh je lacný a časovo nenáročný, bežať môžeme kedykoľvek sa vám zachce, ráno pred prácou, po práci, večer pred spaním, v noci keď nemôžete zaspať, cez víkend. 
 
Najdôležitejšou príčinou toho, že vás beh zbavuje stresu, je však psychické odreagovanie sa. Športujúci človek väčšinou myslí na to, čo práve u neho  robí. Alebo na to, ako ho bolia nohy a lapá po dychu. Prestáva sa zaoberať stresujúcimi okolnosťami bežného života.
Pozitívne účinky umocňuje aj dobrý pocit z toho, že robíme niečo zdravé a všeobecne uznávané či obdivované. Každé, hoci len drobné pozdvihnutie sebavedomia, má na celkový psychický stav zázračné účinky.
Pravidelné, najlepšie každodenné behanie je dokonca súčasťou terapie pri depresiách. Stačí 30 minút vo voľnejšom tempe.
Beh, podobne ako väčšina aeróbnych aktivít, má vedecky overený pozitívny vplyv na úzkostné a depresívne stavy. Polhodinové prebehnutie vás až na 24 hodín zbaví pocitov úzkosti. Po dobehnutí sa zníži svalové napätie spôsobené stresom.
 
 
Aká obuv je vhodná 
 
Ak ste sa rozhodli začať behať, tak si určite kúpte bežeckú obuv. Nie nadarmo sa tak volá. Bežecká obuv by vám mala dokonale padnúť a je vhodná do všetkých terénov. Je úplne jedno, či siahnete po značkovej či neznačkovej obuvi, len keď ju budete využívať. Behajte tak, aby vám to bolo príjemné, lebo behanie je šport, pri ktorom ste slobodní  a pritom nezáleží na ničom inom ako na vašej spokojnosti a radosti z pohybu. 
 
Behanie
 

Bicyklovanie

22.01.2019

Bicyklovanie

Bicyklovanie je predovšetkým aktívny pohyb a pri každom aktívnom pohybe sa vám prekrvuje mozog. Pri pravidelnom používaní bicykla ľahšie zaspíte a váš spánok bude hlbší a kvalitnejší.

Bicyklovanie je trendy, postupne mu podlieha čoraz viac ľudí na celom svete. Už aj u nás na Slovensku môžeme vidieť  mladých aj tých skôr narodených na bicykli. Súvisí to s čoraz populárnejším aktívnym športovým štýlom života a taktiež chcú byť ohľaduplnejší  k životnému prostrediu.

 

Výhody bicyklovania

Pri bicyklovaní sa rýchlo hýbete a tým, že ste aj vonku dostávate do organizmu dávku vitamínu D  potrebného  na zlepšenie obranyschopnosti organizmu voči infekciám. Bicyklovaním si tak zlepšíte imunitu proti chrípke a prechladnutiu, ale aj proti problémom s kĺbmi. Posilňujete si  celé telo, aj ľudia s nadváhou pri bicyklovaní si nezaťažujú kĺby ako pre cvičení. Podporíte činnosť srdca a ciev, zrýchlite metabolizmus, vytrvalosť a kondíciu. Pri bicyklovaní je relatívne vysoká  spotreba kalórií, čím podporujete chudnutie a nezabúdajte pritom na ustriehnutie si tepovej frekvencie.

 

Nevýhody bicyklovania

V nepriaznivom počasí a zimnom období  sa naše plány môžu pokaziť, ale napraviť sa to dá,  ak si zabezpečíte stacionárny bicykel, ktorý využije počas celého roka.

 

Čo musíte spĺňať pri bicyklovaní

Najprv zhodnoťte svoj zdravotný stav, alebo sa poraďte  o vhodnosti bicyklovania s lekárom. Pred jazdou si skontrolujte technický stav bicykla, pri jazde noste prilbu dobre upevnenú.  Vaše oblečenie prispôsobte  počasiu. Aby vás bolo lepšie vidno používajte rozsvietené svetlá.

 

K čomu nám pomáha

Bicyklovanie pomáha pri chudnutí, pravidelnosťou docielite primeranú spotrebu kalórií, rýchlejší metabolizmus, zdravšie  a pevnejšie telo. Platí, že chudnutie podporíte bicyklovaním  a  vhodnou  úpravou stravy na to denne myslíte. Zaradením bicyklovania do bežného praktického života znížite svoje výdavky na dopravu. Pohybovou aktivitou sa vaše srdce  stane odolnejšie voči záťaži a skvalitní sa vám život. Je to skvelá aktivita pre celú rodinu. Nájdete si nových priateľov a bicyklovanie bude pre vás už len zábava. Pritom vám pomôže vyčistiť si hlavu a dostanete nové kreatívne nápady. Ak vás to začne naozaj baviť, môžete sa tomu venovať profesionálne, tak ako náš čerstvý držiteľ zeleného dresu z Tour de France  Peter Sagan.

 

bicykel

 

Zelené pleso

22.01.2019

Zelené pleso

Zelené pleso

 

Zelené pleso

22.01.2019

Zelené pleso

Zelené pleso

 

 

Zelené pleso

22.01.2019

Zelené pleso

Zelené pleso

 

Lomnický štít

Lomnický štít

 

Belianské Tatry

Biele pleso

22.01.2019

Bielé pleso

Štrbské pleso

22.01.2019

Štrbské pleso

Poprad

22.01.2019

Poprad

Gerlachovský štít

Tatranská Javorina

Zima v Tatrách

22.01.2019

Zima v Tatrách

Lomnický štít