Celiatik Erika Ištvániková
Otváracie hodiny
Blog
Croassant s ryžovým pudingom
4 osoby  / pripravované aj pre celiatikov
 
 
Ingrediencie
 
300 g múky bezlepkovej Farina
100 g múky Pk 
1 farmárske vajce
1 lyžička stévie
2- 3  dcl vlažnej vody
Himalájska soľ
100 g masla bezlaktózového ak máte alergiu na laktózu
 
Kvások
 
1 kocky droždie
1 dcl vlažnej vody
Štipku cukru stévie
1 polievková lyžica múky
 
 
Postup
 
Všetky ingrediencie na prípravu kvásku zmiešajte a nechajte kysnúť.
V miske si spracujte cesto z múky Farina a PK do ktorej zamiešajte trošku soli, cukor, vlažnú vodu a vykysnutý kvások. Cesto dobre spracujte a nechajte kysnú skoro hodinu.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte, prestrite na neho rozvaľkané maslo a niekoľkokrát poprekladajte a znovu rozvaľkajte na tenké pásy asi tak 1 cm, z ktorých vykrojíte trojuholníky v ktorých urobíte na širšom kraji malý rez, aby sa Vám lepšie stáčalo a robíte zatočené croassanty.
Stočené croassanty položte na plech vyložený mastným papierom na pečenie, chvíľu ich nechajte kysnúť a pečte v predhriatej rúre na 200 ° celzia, 25 minút do zlatova.
Podávajte s ryžovým pudingom.
Ryžový puding si pripravte podľa návodu na sáčku, len miesto kravského mlieka použite  kokosové, sojové alebo ryžové mlieko, poprípade kozie mlieko.
 
Tip 
 
Moja rada
 
Použila som stéviu pre tých,  ktorí zo zdravotných dôvodov  nepoužívajú biely cukor a používajú zdravšiu alternatívu  sladenia.
Malo si rozvaľkajte tak, že si ho stuhnuté dáte medzi dve fólie a takto to pomaličky budete rozťahovať až Vám vznikne tenká vrstva masla, ktorú dáte do chladničky schladiť, aby ste ho mohli ľahšie preniesť na vykysnuté a rozvaľkané cesto, ktoré niekoľkokrát preložíte a opäť rozvaľkáte.
 
Croassant s ryžovým pudingom
 
 
Croassant s ryžovým sirupom