Otváracie hodiny
Blog

Šípkový čaj

29.04.2019
Šípkový čaj
 
Šípkový čaj je bez kofeínu a má osviežujúcu ostrú chuť, podobný je nesladenému brusnicovému nápoju.
Môžeme ho piť teplý a aj studený. Obsahuje vyšší  podiel vitamínu C  ako niektoré citrusové plody. Pitie šípkového čaju je veľmi užitočné.
Šípkový čaj sa dá pripraviť aj z nálevových sáčkov. Ak chcete mať kvalitne a zdravo pripravený šípkový čaj najlepšie je si šípky vlastnoručne nazbierať a usušiť. Mali by sa zbierať ak prejdú prvým mrazom. Z kríku pozbierajte také množstvo šípky, koľko stihnete spotrebovať. Plody šípky sušíme očistené pomerne dlhú dobu – môže to byť aj mesiac. Lepšie sa sušia cez deň na slnku. Stále ich kontrolujte, ak sú dostatočne usušené môžete skúsiť či sa vám už dajú rozdrviť. 
Najlepší čaj  je pripravovaný  v čajníku  na ohni.
Zo šípok sa pripravuje aj šťava, sirupy, džem, víno a olej ktorý je vhodný na pokožku.
 
 
Recept
 
Ingrediencie
20g šípky
1 l vody
Na osladenie 1 ČL medu, alebo agávový sirup.
 
Postup 
 
Usušené šípky rozdrvte a nechajte cez noc namočené v studenej vode.
Pred použitím nálev zľahka zohrejte, trošku pod bodom varu. Najlepšie je pripravovaný v čajníku na ohni.
Šípky preceďte cez husté sitko a podávajte ochutený s medom, alebo s agávovým sirupom.
 
Takto pripravovaný čaj má jemnú farbu, arómu a veľké množstvo C vitamínov.
Šípkový čaj