Šalát z červenej repy /cvikly/
Vhodné aj pre celiatikov
Ingrediencie
1 -2 ks červenej repy
1 ks kyslú pochúťkovú smotanu
Postup
1. Očistenú červenú repu uvarte vo vode do mäkka.
2. Na ruky si dajte pre istotu ochranné rukavice, aby ste nemali ruky červené z farbivá ktorú má repa. Z vrchnej šupky ju očistite a na jemnom strúhadle postrúhajte.
3. Na postrúhanú červenú repu nalejte kyslú smotanu a môžete podávať.
Moja rada
Takto pripravenú červenú repu môžu konzumovať aj osoby, ktoré majú alergiu na lepok.
Uvarenú repu môžete podávať s nastrúhaným chrenom, alebo šalátovou zálievkou, ktorú si pripravíte z vody, jablkového alebo vinného octa, himalájskej soli, čierneho korenia, mletej rasce a trošku trstinového cukru.
Pri konzumácii takto pripravenej cvikly pomáhate svojmu tráveniu a zlepšení činnosti pečene, pretože pozitívne pôsobí na krvný obeh a dokáže regulovať vysoký krvný tlak.
Šťava z červenej repy sa odporúča ako prevencia a zároveň aj súčasť liečby rakoviny.
