Otváracie hodiny
Blog

Plnený kapustný list

 

Ingrediencie

Ryža, bravčové mleté mäso, vajce, hlávka kapusta, paradajkový pretlak, himalajská soľ, korenie, rasca, olej, cibuľa, mletá  červená sladká paprika, bravčová masť, jablčný ocot, bezlepková múka alebo KUZU škrob.

 

Postup

1. Ryžu uvaríme vo vode do mäkka. (Nerozvariť)

2. Pripravíme si  cibuľkou, ktorú popražíme na masti s troškou červenej papriky. Uvarenú ryžu zmiešame s mletým mäsom ( pomer si zvolíte, ja dávam mäsa viac, ale môžete dať aj v pomere 1:1 ), himalájska soľ, čiernym korením a opraženou cibuľkou s červenou paprikou, rascu. Ja pridávam jedno vajce, aby mi to lepšie držalo. (Vajec farmárskych máme doma dosť.) Ingrediencie dobre  zmiešame, aby nám vznikla tvárna hmota. Ja som tam nepridala  paradajkový pretlak, aby mi mäso nestvrdlo.

Kapusta je najlepšia s tenkými listami ( lepšie sa bude baliť zmes do tenkého  listu ), ktorú  obvaríte  vo vriacej vode, kde si môžete pridať jablčný ocot a olej ( ocot na zmäkčenie kapustného listu). Listy vyberáme  z hrnca keď sa už dajú oddeľovať.

3. Lístočky kapusty, ktoré nám ostali dajte na dno kastróla, ktorý môžete vymastiť  masťou.

4. Zmiešanú zmes vložíme do kapustového listu a stočíme. Systém a stáčanie listu si musí každý nacvičiť a zvoliť sám. Vkladáte ich na dno kastrólu a potom vrstvíte na seba .

5. Zvinuté kapustné listy som zaliala  vodou, pridala som himalájsku soľ a mleté čierne korenie, rascu. Pomer si treba odskúšať. Radšej 2x chutnajte, ako keby ste si jedlo presolili.

6. Keď začne voda vrieť, plameň  na sporáku stiahneme na minimum a varíte pod pokrievkou na miernom ohni asi tak 40 minút.  Pred dokončením som  vmiešala paradajkový pretlak, lebo ja to mám takto rada. Ak sa vám zdá, že je jedlo riedke, tak ho môžete zahustiť bezlepkovou múkou alebo KUZU škrobom.

Ak chce vedel či už je jedlo  hotové, vyberte  jeden zvitok  z hrnca rozrežte a ochutnajte. Ak je hotové, tak odstavte a podávajte. Hovorí sa, že na druhý deň sú najlepšie. Ja podávam ako prílohu zemiaky. Ak nemáte uvarená zemiaky, tak postačí pre celiatikov chlieb a knedľa (bezlepková). 

Plnený kapustný list