Otváracie hodiny
Blog

Šišky

21.05.2019
Šišky
 
 
Ingrediencie
 
1 kg polohrubej múky
2 kávová lyžička  himalájskej soli
1 l mlieka
Olej na vyprážanie
 
 
Kvások:
 
1 dcl mlieka alebo vody, do toho pridať
1 droždie
4 KL cukor /trstinový/
0,5 až 1 dcl olej
1 balíček vanilkový cukor
 
 
Ovocná pena
 
Sneh z 2 bielok, pridať štipku soli himalájskej, cukor práškový a na konci zamiešať ovocie, alebo džem. Najlepšie jahodový alebo malinový, dobre chutí aj ríbezľový.
 
 
Postup
 
1. Kvások zmiešať a vlejeme do múky soli a mlieka. Všetko spolu dôkladne premiešame. 
2. Necháme prikryté kysnúť. Malo by to byť asi za 10 minút vykysnuté.
3. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 – 2 cm a vykrajujeme malé kolieska, ktoré dáme vyprážať do horúceho oleja, do ktorého sme naliali trošku rumu. Ak sa rum odparí, prestane prskať, môžeme začať z obidvoch strán vyprážať malé šišky do zlatova.
4. Vyberieme, posypeme práškovým cukrom, ozdobíme penou z ovocie, džemom a podávame.
Ak si zmeníte múku na bezlepkovú a dáte jej menej tak je to vhodné aj pre celiatikov.
 
Šišky