Otváracie hodiny
Blog
Jablkovo čerešňová žemľovka
4 - 5 porcie | vhodné aj pre bezlepkárov
 
Ingrediencie
 
1 ks chlieb toustový 300g
4-5 ks jabĺk
2 hrste čerešne
500 ml mlieko farmárske
3 vajcia
1 PL Kryštálový cukor na sneh
2-3 PL trstinový  cukor
1 vanilkový cukor
1 škoricový cukor
100 g hrozienka
Citrón
1 PL Strúhanka
1 PL Maslo
Štipka himalájska soľ
 
 
Postup
 
1. Nádobu  si z vnútornej strany  vymastíte maslom a vysypte strúhankou. Ja používam bezlepkovú.
2. Jablká si nastrúhajte, môžete aj so šupkou, pokvapkajte citrónovou šťavou, aby Vám tak skoro nezhnedli.
3. Čerešne si odkôstkujte.
4. Pripravte si mlieko, do ktorého pridáte 3 žĺtka. Bielka si nechajte bokom, z ktorých si pre koncom upečenia žemľovky urobíte tuhý sneh.
5. Chlieb už máte nakrájaný na tenké krajce, ak máte rožky tak použite rožky , alebo veku.
6. Ak ste si to už takto ingrediencie  pripravili, tak môžete začať ukladať.
7. Na dno  maslom vymastenej, vysypanej strúhankou zapekacej misky, ( pekáča)uložíte chlieb, ktorý ste si namočili do pripraveného  mlieka s rozmiešanými vajíčkami.
8. Na rozložený chlieb navrstvíte jablká, čerešne, namočené a odkvapkané hrozienka, všetko posypte trstinovým , vanilkovým a  škoricovým cukrom.
9. Zľahka všetko pritlačte a opakujete postup s chlebom, alebo rožkami, tak aby ste celú plnku pozakrývali.
10. Do vyhriate rúry  na 180 stupňov  dajte  piecť  30 – 40 minút.
11. Pred koncom pečenia si vyšľahajte, sneh z troch bielkov, 1 polievkovej lyžici kryštálového cukru  a štipky himalájskej soli,  ktoré ste si odložili. 
12. Tuhý sneh navrstvíte na upečenú žemľovku a ešte dopekajte 3 –5  minút, tak aby bola žemľovka zlatistej farby.
13. Podávajte ako hlavné jedlo  teplé s ovocnou šťavou, alebo aj studené ako múčnik.
 
 
 
 
Moja rada
 
S chlebíkom pre celiatikov, ktorý budete namáčať sa musí pracovať rýchlo, aby sa Vám nerozmočil. Ak sa Vám zvýšilo mlieko s vajcami, tak ho kľudne nalejte na vrch uloženého chleba a až tak dajte piecť  žemľovku. Ak necháte žemľovku po upečení pol hodiny postáť, tak sa  bude lepšie krájať a nebude sa  rozpadávať. Mne chutí postriekaná datľovým alebo javorovým sirupom.
 
Jablkovo-čerešňová žemľovka