Jablkovo čerešňová žemľovka
4 - 5 porcie | vhodné aj pre bezlepkárov
Ingrediencie
1 ks chlieb toustový 300g
4-5 ks jabĺk
2 hrste čerešne
500 ml mlieko farmárske
3 vajcia
1 PL Kryštálový cukor na sneh
2-3 PL trstinový cukor
1 vanilkový cukor
1 škoricový cukor
100 g hrozienka
Citrón
1 PL Strúhanka
1 PL Maslo
Štipka himalájska soľ
Postup
1. Nádobu si z vnútornej strany vymastíte maslom a vysypte strúhankou. Ja používam bezlepkovú.
2. Jablká si nastrúhajte, môžete aj so šupkou, pokvapkajte citrónovou šťavou, aby Vám tak skoro nezhnedli.
3. Čerešne si odkôstkujte.
4. Pripravte si mlieko, do ktorého pridáte 3 žĺtka. Bielka si nechajte bokom, z ktorých si pre koncom upečenia žemľovky urobíte tuhý sneh.
5. Chlieb už máte nakrájaný na tenké krajce, ak máte rožky tak použite rožky , alebo veku.
6. Ak ste si to už takto ingrediencie pripravili, tak môžete začať ukladať.
7. Na dno maslom vymastenej, vysypanej strúhankou zapekacej misky, ( pekáča)uložíte chlieb, ktorý ste si namočili do pripraveného mlieka s rozmiešanými vajíčkami.
8. Na rozložený chlieb navrstvíte jablká, čerešne, namočené a odkvapkané hrozienka, všetko posypte trstinovým , vanilkovým a škoricovým cukrom.
9. Zľahka všetko pritlačte a opakujete postup s chlebom, alebo rožkami, tak aby ste celú plnku pozakrývali.
10. Do vyhriate rúry na 180 stupňov dajte piecť 30 – 40 minút.
11. Pred koncom pečenia si vyšľahajte, sneh z troch bielkov, 1 polievkovej lyžici kryštálového cukru a štipky himalájskej soli, ktoré ste si odložili.
12. Tuhý sneh navrstvíte na upečenú žemľovku a ešte dopekajte 3 –5 minút, tak aby bola žemľovka zlatistej farby.
13. Podávajte ako hlavné jedlo teplé s ovocnou šťavou, alebo aj studené ako múčnik.
Moja rada
S chlebíkom pre celiatikov, ktorý budete namáčať sa musí pracovať rýchlo, aby sa Vám nerozmočil. Ak sa Vám zvýšilo mlieko s vajcami, tak ho kľudne nalejte na vrch uloženého chleba a až tak dajte piecť žemľovku. Ak necháte žemľovku po upečení pol hodiny postáť, tak sa bude lepšie krájať a nebude sa rozpadávať. Mne chutí postriekaná datľovým alebo javorovým sirupom.