Blog

Vianočka

21.11.2017
Vianočka 
 

Ingrediencie

Na kysnuté cesto

300 g hladkej múky

50 g práškového cukru

200 ml vlažného mlieka, alebo vody

70 g roztopeného masla, (alebo olej)

2 žĺtka

1/2 kávovej lyžičky soli

50 g hrozienka

Citrónová kôra

Mandľové lupienky, alebo sezamové semienka

 

Na kvások

20 g droždia

2 lyžičky kryštálového cukru

Droždie s cukrom zmiešajte a vznikne Vám tekutý kvások

 

Postup

Prehriatu, preosiatu  múku rozmiešame so soľou, pridáme cukor, vlažné maslo alebo tuk, žĺtka, postrúhanú citrónovú kôru (citrón musí byť dôkladne umytý) a spolu so zamiešaným kváskom, vlažným mliekom zamiesime cesto. Pridáme hrozienka a cesto dobre vypracujeme (musí byť tuhé nie mäkké). Takto vypracované cesto necháme kysnúť na teplom (nie horúcom) mieste. Vykysnuté cesto vyklopíme na múkou posypanú dosku, niekoľkokrát ho premiesime a pokrájame na 9 rovnakých kúskov. Každý kúsok rozšúľame a šúľky pozapletáme. Ako základ upletieme štyri šúľky, položíme ich na dobre vymastený plech, potom upletieme tri šúľky, ktoré položíme na základ a nakoniec upletiem dva šúľky a položíme navrch. Takto upletenú vianočku necháme nakysnúť, potrieme bielkom rozmiešaným s vodou, posypeme nastrúhanými mandľovými lupienkami, alebo makom, či sezamovými semienkami a pečieme najprv v dobre  vyhriatej rúre a potom teplotu znížime a dopečieme.

Dobrú chuť!

 

Moja rada

Dobre vymiešané cesto poprášte múkou a  nechájte na teplom mieste (nie horúcom) prikryté čistým obrúskom kysnúť 40 minút. Či  cesto kysne, zistíte tak, že prstom vtlačíte do cesta jamku a ak kysne, jamka sa vyrovná. Vianočku môžete spojiť tenkými paličkami, alebo ihlicou, aby sa vám pri pečení neprevrátila a pred dopečením paličky vytiahnite a tak zistíte či je na paličkách ešte neupečené cesto a podľa toho dopečiete vianočku.

 

Tip

Ak nemáte radi z nejakého dôvodu hrozienka, nemusíte ich pridávať do cesta. Tí, ktorí majú intoleranciu na laktózu, miesto kravského mlieka môžete použiť iné rastlinné mlieko (pohánkové, ryžové, kokosové). Ak použijete múku zbavenú lepku, napr. Farinu, Jizerku, pripravíte výbornú bezlepkovú vianočku vhodnú aj pre celiatikov.

 

vianočka
 
 
vianočka
 
 
vianočka
 
 
vianočka