Ingrediencie
Na kysnuté cesto
300 g hladkej múky
50 g práškového cukru
200 ml vlažného mlieka, alebo vody
70 g roztopeného masla, (alebo olej)
2 žĺtka
1/2 kávovej lyžičky soli
50 g hrozienka
Citrónová kôra
Mandľové lupienky, alebo sezamové semienka
Na kvások
20 g droždia
2 lyžičky kryštálového cukru
Droždie s cukrom zmiešajte a vznikne Vám tekutý kvások
Postup
Prehriatu, preosiatu múku rozmiešame so soľou, pridáme cukor, vlažné maslo alebo tuk, žĺtka, postrúhanú citrónovú kôru (citrón musí byť dôkladne umytý) a spolu so zamiešaným kváskom, vlažným mliekom zamiesime cesto. Pridáme hrozienka a cesto dobre vypracujeme (musí byť tuhé nie mäkké). Takto vypracované cesto necháme kysnúť na teplom (nie horúcom) mieste. Vykysnuté cesto vyklopíme na múkou posypanú dosku, niekoľkokrát ho premiesime a pokrájame na 9 rovnakých kúskov. Každý kúsok rozšúľame a šúľky pozapletáme. Ako základ upletieme štyri šúľky, položíme ich na dobre vymastený plech, potom upletieme tri šúľky, ktoré položíme na základ a nakoniec upletiem dva šúľky a položíme navrch. Takto upletenú vianočku necháme nakysnúť, potrieme bielkom rozmiešaným s vodou, posypeme nastrúhanými mandľovými lupienkami, alebo makom, či sezamovými semienkami a pečieme najprv v dobre vyhriatej rúre a potom teplotu znížime a dopečieme.
Dobrú chuť!
Moja rada
Dobre vymiešané cesto poprášte múkou a nechájte na teplom mieste (nie horúcom) prikryté čistým obrúskom kysnúť 40 minút. Či cesto kysne, zistíte tak, že prstom vtlačíte do cesta jamku a ak kysne, jamka sa vyrovná. Vianočku môžete spojiť tenkými paličkami, alebo ihlicou, aby sa vám pri pečení neprevrátila a pred dopečením paličky vytiahnite a tak zistíte či je na paličkách ešte neupečené cesto a podľa toho dopečiete vianočku.
Tip
Ak nemáte radi z nejakého dôvodu hrozienka, nemusíte ich pridávať do cesta. Tí, ktorí majú intoleranciu na laktózu, miesto kravského mlieka môžete použiť iné rastlinné mlieko (pohánkové, ryžové, kokosové). Ak použijete múku zbavenú lepku, napr. Farinu, Jizerku, pripravíte výbornú bezlepkovú vianočku vhodnú aj pre celiatikov.