Otváracie hodiny
Blog

Bezlepkový chlieb

Ako piecť chlieb z bezlepkovej múky, jeden z najdôležitejších receptov pre celiatikov.

 

Ingrediencie

250 g múky PROMIX-PK špeciál

100 g pšennej múky

2 dl teplej vody

1 menšie vajíčko

1 lyžičky himalájskej soli

1 PL oleja

1 lyžičku chlebového korenia

Kvások

 

Postup

Múku PROMIX-PK a pšennú múku preosejeme nasypeme do misky. V múke urobíme jamku, pridáme pripravený nakysnutý kvások, olej, chlebové korenie, teplej vody, vajíčko a nakoniec trošku himalájskej soli.

Všetky ingrediencie vymiešame vareškou, rukou, alebo dobrým mixérom na hladké cesto. Prikryté necháme kysnúť 1 hodinu. Cesto preložíme na dosku niekoľkokrát ho poprekladáme, vytvarujeme valček a vložíme do pripravenej bezlepkovou múkou vysypanej ošatky. Necháme prikryté kysnúť, kým sa nám objem zväčší.  Z ošatky vykysnuté cesto jemne  preklopíme na dosku vystlatú mastný papier na pečenie, odstránime metličkou prebytočnú múku, potrieme ho vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 15 – 20 minút pri 220 °C.

Či je upečený zistíme to tak, že na pohľad má karamelovú farbu. Keď ho držíme v ruke  poklepeme ho zo spodnej strany vydáva dutý zvuk. Ak by nebol upečený vložíme ho rýchlo do rúry a dopečieme. Po upečení ho postriekame vodou a necháme na mriežke vychladnúť.

 

Príprava kvásku

 

Ingrediencie

Pšennú múku (jahlovú)

Vodu

Nádobu sedmičku fľašu

 

Postup

Do sedmičky fľašky si dáme 2 -3 lyžice múky bezlepkovej a zalejeme 2-3 lyžicami vody, premiešame prikryjeme obrúskom a necháme stáť do druhého dňa. Na druhý deň odkryjeme prisypeme 1 -2 lyžice múky, dolejeme 1-2 lyžicami vody zamiešame, zakryjeme. Toto robíme ešte 3 a 4 deň. Cesto musí mať konzistenciu skoro ako na palacinky a trochu hustejšie. Takto vykysnutý kvások môžeme použiť na cesto,  trochu si necháme na ďalšie dokrmovanie a používanie. Dokrmujeme ho, alebo ho odložíme prikryté do chladničky, samozrejme, že ho kontrolujeme a po týždni ho treba opäť dokŕmiť, lebo prestane byť aktívny. Postup je ten istý ako na začiatku.

Zo steny nádoby si môžeme oškrabať trochu kvásku, posypať ho múkou, nechať  ho vysušiť, rozdrviť  a používať ako sušený kvások.

chlieb

chlieb

chlieb

kvások

kvások

kvások

kvások