Blog

Kurací perkelt

 

Ingrediencie

1 stredne veľkú kuru alebo kurča

Cibuľu, koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, alebo pastrnák, kaleráb, zeler)

40 g masti

1 lyžičku červenej papriky

20 g hladkej múky !!!Celiatici použijú len bezlepkovú múku, ja odporúčam ryžovú.

Himalájsku soľ

Vodu

Smotanu

 

Postup

Kuru si umyte a vložte do studenej vody, pridajte soľ, korenie, zeleninu a uvarením získate kvalitný vývar a mäkké mäso.

Do misky si dajte masť, múku a nechajte krátko pražiť, pridajte červenú papriku a zalejte vývarom, ktorý ste si uvarili z kury. Nechajte povariť, odstavte a prilejte sladkú smotanu.

Mäso z vývaru pokrájajte na menšie kúsky, vložte do pripravenej omáčky, zamiešajte, ochutnajte túto dobrotu a dochuťte podľa potreby soľou.

Perkelt, alebo paprikáš sa podáva s cestovinami (kolienkami), alebo s haluškami (nokami).

 

Recept na halušky

 

Ingrediencie

400 g hladká múka !!!Celiatici použijú len bezlepkovú múku, ja odporúčam ryžovú.

1 vajce

Voda

olej

 

Postup

Do misky si nasypte múku, pridajte vajce a podľa potreby vodu. Urobte polotuhé cesto, ktoré môžete dobre a ľahko pretláčať  pomocou pretláčadla na halušky, alebo dajte na doštičku a nožom hádžte halušky do vriacej osolenej vody.

Uvarené scedíte a pomastíte olejom, aby sa Vám halušky nezlepili.

Cesto na halušky sa nesmie vypracúvať, lebo by sa ťahalo.

!!!Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov

 

kurací perkelt

 

perkelt

 

recepty na obed

 

recept na obed

 

recepty

 

perkelt

 

omáčka

 

dobré jedlo na obed