Blog

Punčové rezy

 

Piškótové cesto

 

Ingrediencie

na 1 vajce ide:

20 g kryštálového cukru  (1 PL)

25 g polohrubej múky pšeničnej (1 kopcovitá lyžica) !!! Celiatici použijú múku vhodnú pre celiatikov

Džem, alebo marmeláda

Ja  robím z 10 - tich vajec

 

Postup

Vajcia si vymiešam s kryštálovým cukrom, prisypem múku a všetko spolu premiešam. Pripravené cesto rozotriem  na mastný papier, alebo na vymastený a múkou vysypaný plech, dám pomaly upiecť do rozohriatej rúry na 180 °C a nechám vychladnúť.  Upečiem si tak 2 pláty tenké a jeden hrubý.

Jeden tenký plát natriem džemom, prikryjem hrubým plátom, dobre popritláčam, prepichnem ho prstami a zalejem od krajov až po prostriedok cukrovou vodou. Polievam  pomaly, aby sa cesto dobre napilo. Keď na cesto pritlačím rukami, musím vidieť na vrhu tekutú hmotu. Vtedy je cesto dobre napité. Keď je cesto ešte málo napité, tak  prilejem cukrovej vody. Na vrch rozotriem mierne hrubú vrstvu džemu, ktorý prikryjem druhým tenkým plátom aj s papierom. Zaťažím doskou a nechám odpočívať, aby sa pláty dobre spojili.

Zo zaťažených a  napitých plátov odstránim mastný papier, prikryjem spodnou časťou plechu a rýchlym pohybom pláty otočím tak, aby sa mi dostal spodný plát na vrch. Mastný papier stiahnem, plát polejem ružovou polevou, nechám zaschnúť a pokrájam  na úhľadné rezy.

 

 

Cukrová voda

 

Ingrediencie

500 ml vody

300 g kryštálového cukru

1/2 dl rumu !!! Celiatici použijú rum vhodný pre celiatikov

Červenú farbu

Šťava z citróna, alebo sunquickový sirup, domáci džem (malinový, jahodový, marhuľový), koláč musí to byť výrazne sladký a mierne kyslý.

 

Postup

Do hrnca si dám vodu, cukor, rum, farbu, citrón, džem, nechám zovrieť a vychladnúť.

 

 

Poleva

 

Ingrediencie

300 g práškový cukor

Farbu (z červenej repy, brusníc), toľko farby, aby bola poleva jemne ružová

Vodu  podľa potreby ja som dala (6 PL)

2 PL oleja

 

Postup

Cukor zalejem horúcou vodou, pridám olej, farbu a zamiešam vareškou na hustú, lesklú, ľahko roztierateľnú polevu.

 

Moja rada

Tip

Keď v recepte hovorím, že treba dva pláty tenké a jeden hrubý, tak to tiež záleží na tom aký máte veľký plech a koľko zákuskov potrebujete. Mne na bežné použitie stačí urobiť jeden tenký plát a ten rozrežem na 2 polovice (dva rovnako dlhé obdĺžniky). Ďalší hrubý plát si na plechu skrátim zarážkou z mastného papiera a tak upečiem menší a raz tak hrubý plát, ktorý potom použijem do prostriedku medzi dva tenké pláty.

Džem, ktorý má semienka, tak ako jahoda a malina, ten radšej prepasírujem, aby som pri jedení zákuska nemala medzi zubami nepríjemné semená.

Olej sa dáva do polevy preto, aby sa tak nelámala a aby bola hladká a lesklá. Potom sa koláč dá dobre pokrájať.

Keď je koláč dobre napitý a zaťažený, nechávam ho odpočívať v chladničke, alebo ho dávam do najchladnejšej miestnosti a to je špajza do druhého dňa, najlepšie cez noc.

!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov

 

punčové rezy

 

punčové rezy

 

zákusok na svadbu

 

punčové rezy

 

punčové rezy

 

punčové rezy

 

punčové rezy

 

punčové rezy

 

punčové rezy

 

punčové rezy

 

punčové rezy

 

punčové rezy

 

punčové rezy

 

zákusky