Blog
Šťuchané zemiaky
2 – 4 porcie vhodné aj pre bezlepkárov
 
 
 
Ingrediencie
 
5 – 7 ks zemiaky
1 – 2 cibuľky
 
 
Postup
 
1. Zemiaky si očistite nakrájajte na menšie kúsky a uvarte v malom množstve vody, ktorú si osoľte himalájskou soľou.
2. Po uvarení do mäkka zemiaky  nie celkom sceďte z vody a primiešajte k ním pripravenú cibuľku, ktorú ste si nakrájali na tenké pásiky a orestovali na oleji.
 
Takto pripravené šťuchané zemiaky podávame ako hlavný chod, alebo ako prílohu ku morčaciemu, kuraciemu, hovädziemu, alebo bravčovému mäsu.
 
 
Tip
 
Výborná je mladá cibuľka, chuť jarnej cibuľky nie je tak ostrá a štipľavá ako cibuľa klasická. Zelená časť cibuľky dodá aj správnu chuť a farbu.
 
 
Prečo konzumovať zemiaky
 
Zemiaky sú našim najbohatším zdrojom škrobu, ale aj zdrojom bielkovín, minerálnych látok, vlákniny a vitamínu C. Pretože v jednom jedle zjeme približne  300 g zemiakov, ich konzumácia je pre naše zdravie veľmi významná a určite tvoria dôležitú súčasť nášho jedálneho lístka. Zemiakový škrob je zdrojom energie a dodáva pocit sýtosti.
Bežné zemiaky sú dobrým zdrojom rozpustnej i nerozpustnej vlákniny – je prevenciou zápchy, spomaľuje vstrebávanie škrobu a jednoduchých sacharidov, a teda stabilizuje hladinu cukru v krvi, a znižuje hladinu cholesterolu. Podľa najnovších štúdií sa v zemiakoch nachádza aj významný antioxidant , kvercetín, ktorý chráni  naše telo pred rakovinou a kardiovaskulárnymi chorobami.
 
 
Šťuchané zemiaky