Otváracie hodiny
Blog

Karob

30.11.2017

Karob

 

Pre niekoho karob, pre niekoho svätojánsky chlieb a pre niekoho rohovník obyčajný (srbský rogač).

 

Zdroje

Je bohatý na vitamíny A,B,D, obsahuje minerály horčík (Mg), vápnik (Ca), železo (Fe), znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

 

 Ak porovnáme ho s kakaom, má trikrát vyšší obsah vápnika, o tretinu menej kalórií a sedemnásťkrát menej tuku! Karob je bohatým zdrojom vlákniny pektínu, ktorý pomáha pri trávení a vylučovaní a je užitočný pre zastavenie hnačky, pri zdvíhaní žalúdka a pri zvracanie. Obsahuje tiež lignín. Pektín i lignín majú prospešný vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu.

 

Výborný na trávenie. Zlatý struk nájdeme v Španielsku, ale aj Chorvátsku. Používa sa ako náhrada kakaa, najmä pre tých, ktorí majú alergiu na kakao. Dájú sa s ním piecť koláče, alebo ako kakaový nápoj.

 

Karob