Blog
Špargľa
 
Špargľa patrila  už v minulosti medzi superpotravinu a  luxusnú zeleninu, konzumovali ju v najdrahších hoteloch labužníci vysokých vrstiev.
Odborníci špargľu považujú za elixír zdravia a mladosti. 
Táto zelenina pre svoje cenné látky organizmus posilňuje, lieči a pôsobí ako afrodiziakum. 
 
 
Čo obsahuje?
 
Obsahuje veľké množstvo vody, vlákniny, bielkoviny, malé množstvo sacharidov preto ju môžu konzumovať aj dieabetici, Obsahuje vitamíny C, B, E, betakarótén, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú. Špargľa je zdrojom minerálov a stopových prvkov ako zinku, draslíka, jódu, železa, vápnika, horčíka, mangánu, síry, medi a selénu.
 
 
Ako pôsobí?
 
Posilňuje cievny systém, srdce, zlepšuje krvotvorbu, podporuje činnosť čriev, očisťuje organizmus od škodlivín, zásobuje mozog. Podporuje činnosť obličiek, močového mechúra, pečene a žlčníka. Má regeneračné, tonizujúce a upokojujúce účinky. Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov.  Upokojuje pri prepracovaní, pri stresoch a lieči nervové slabosti. Pozitívne vplýva pri znižovaní hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Oporúča sa pri poruchách trávenia, hemeroidoch a vredoch. Pôsobí priaznivo na sliznicu čriev a žalúdka.
 
Na špargli sú najcennejšie hlavičky, preto ich neodstraňujeme. Je ľahko stráviteľná, pre svoj nízky obsah kalórií vhodná pri redukčných diétach.
 
 
Ako používaná v kuchyni
 
Varená so strúhankou a maslom ako predjedlo, hlavné jedlo, alebo ako chutná polievka so zeleninou.
 
 
špargľa | spargla | zelenina
 
 
špargľa recept
 
 
špargľa | spargla | zelenina