Blog

 

Šošovica lúpaná a nelúpaná 


Nelúpaná šošovica červená je na ľavej strane.
Lúpaná šošovica je na pravej strane oranžovej farby.

Šošovicu, ktorá patrí medzi superpotraviny  poznáme v rôznych farbách a to, zelenú, červenú, oranžovú, hnedú a čiernu.
Rozlišujeme ich na nelúpanú, ktorú môžeme dať naklíčiť alebo lúpanú, ktorá sa rýchlo uvarí.
Pripravíme z nej rôzne šaláty, nátierky, polievky, prívarky.


Obsahuje veľa vlákniny, vitamíny skupiny B, minerálne látky fosfor, horčík, draslík, vápnik, obsahuje aj veľa železa pre krvotvorbu. Je dôležitá pre kosti, svaly a zuby.
Šošovica je dobrá pre DIABETIKOV lebo znižuje cukor v krvi, taktiež je vhodná pre CELIATIKOV lebo je prirodzene bezlepková. 


Reguluje činnosť čriev a je výborná proti zápche, stresu a depresiám. Z pohľadu čínskej medicíny podporuje funkciu ľadvín a močenie.

Oproti iným strukovinám šošovicu nelúpanú pred použitím stačí namočiť na 2 hodiny do vody. Lúpanú šošovicu netreba namáčať tú uvaríte za 10 až 15 minút, bez pridania soli.
Magickú silu má ak si ju uvaríte ako slávnostnú polievku, ja ju varím na Nový rok, aby mi priniesla šťastie, pokoj a peniaze. Vyskúšajte! 

 

šošovica | sosovica | strukoviny | strukovina
 

šošovica

 

šošovica | sosovica | strukoviny | strukovina