Blog

Sója

13.09.2016

SÓJA

Sója je strukovina, ktorá sa podobá na malú fazuľu. 
Obsahuje vlákninu, bielkoviny, množstvo vitamínov skupiny B, minerálne látky ako draslík, VÁPNIK, horčík a ŽELEZO. Táto strukovina obsahuje aj ťažko stráviteľné látky.
Pre niektorých ľudí je sója veľmi prospešná a pre niektorých je zasa škodlivá. Zo sóje sa vyrábajú rôzne výrobky a to maslo, margarín, jogurty, syry, oleje, nátierky. Múka sa pridáva do rôznych cukroviniek. 
Veľmi zdravý je TEMPEH, ktorý je spracovaný fermentáciou /kvasením/. Ja tempeh jesť nemôžem, lebo obsahuje lepok. Tempeh obsahuje Sójovú omáčku Shoyu a tá je vyrábaná zo pšenice.

Pre celiatikov je vhodná TAMARI omáčka, ktorá vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe Misa, bez pridania pšenice a preto je bezlepková.

Sója je alergén a pre deti nevhodná môže zasahovať do ich hormonálneho vývoja, neskôr ochorenia štítnej žľazy. Veľké množstvo sójových produktov tlmí sexuálnu energiu, plodnosť a menštruačný cyklus žien.
Ak si sóju viete v potravinách správne vyvážiť, tak je pre vás prospešná a preto si kupujte sóju len genetický nemodifikovanú. U nás v kamennej predajni dostať kúpiť tempeh údený a smažený, môžete ich použiť do šalátov dusenej zeleniny, alebo priamo konzumovať ako syr.

Japonci používajú miso polievku na raňajky odvádza z tela škodliviny, pomáha proti chladu a nachladnutia. V predajni máme miso pastu sójovú, jačmennú, z čiernej a bielej ryže.
Pridávajte už len pre ukončením varenia.