Fazuľové pirohy
	pripravované zo surovín aj pre celiatikov, bezlepkové, vegan
	 
	Ingrediencie
	 
	12 polievkových lyžíc uvarených fazúľ
	1 lyžica masti / oleja
	1 cibuľa, nakrájaná na kocky
	1-2 strúčiky cesnaku, nakrájaný na plátky
	1 červená paprika, alebo aj zelená nakrájaná na kocky
	Bio korenie: 1 lyžička sladkej papriky, 1 lyžičky chili, 2 bobkové listy, 2 lyžičky mletej rasce, 2 lyžičky himalájskej soli
	2 paradajky  alebo 1 plechovka lúpaných  paradajok
	2 lyžice paradajkového pretlaku
	1 bio mrkva nastrúhaná na jemno nemusí byť, ale dodáva sladkosť miesto cukru, môžete dochutiť lyžicou agávového sirupu, alebo javorového sirupu
	Na dochutenie uvareného jedla:  2 lyžičky majoránky, mleté čierne korenie
	1 lístkové cesto  330 g bezlepkové, ktoré kúpite v zdravej výžive
	 
	Postup
	Na bio farmárskej  masti alebo oleji  orestujte cibuľu, cesnak, papriku červenú alebo zelenú , po 3-5 minútach pridajte soľ, korenie a spoločne ešte restujte. Pridajte nakrájané paradajky, pretlak, mrkvu a uvarené fazule. Spoločne duste pod pokrievkou 5-10 minút. Zmes nechajte vychladnúť a podľa potreby prislaďte agáve sirupom alebo ryžovým sirupom. Dochuťte majoránkou, podľa potreby soľou, mletým čiernym korením – počítajte s tým, že náplň musí byť trochu výraznejšia, ako keby ste to jedli s kuskusom.  Lístkové cesto rozvaľkajte a vykrajujte obdĺžniky ( cca  10 x 13 cm ).  Naneste na nich vrchovatú lyžicu vychladnutej náplne, prehnite na polovicu a okraje k sebe ozdobne pritlačte vidličkou. Pečte pri 200 stupňoch  cca 20 minút (ak chcete pirohy posypať, potrite ich žĺtkom s lyžičkou vody, do ktorého vmiešate lúpané konopné alebo sezamové semienka). Z cesta sa mi podarilo vyrobiť 12 ks obdĺžnikových piroh.
	 
	Tip
	Zmena
	Použila som do zmesi konopnú pastu a na vrch som zamiešala kokosovú múčku. Ak si urobíte zmesi viacej  potom ju môžete servírovať s quinoou,  kuskusom, cestovinami, polentou a pirohy si môžete urobiť až na druhý deň.  Jedno jedlo si môžete zmeniť pridaním sterilizovanej kukurice alebo údeného tofu či orestovaných šampiónov  alebo shiitaké.  
	 
	
	 
	
	 
	