Otváracie hodiny
Blog

Kurací perkelt

28.05.2019

Kurací perkelt

 

Ingrediencie

1 stredne veľkú kuru alebo kurča

Cibuľu, koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, alebo pastrnák, kaleráb, zeler)

40 g masti

1 lyžičku červenej papriky

20 g hladkej múky

Himalájsku soľ

Vodu

Smotanu

 

Postup

Kuru si umyte a vložte do studenej vody, pridajte soľ, korenie, zeleninu a uvarením získate kvalitný vývar a mäkké mäso.

Do misky si dajte masť, múku a nechajte krátko pražiť, pridajte červenú papriku a zalejte vývarom, ktorý ste si uvarili z kury. Nechajte povariť, odstavte a prilejte sladkú smotanu.

Mäso z vývaru pokrájajte na menšie kúsky, vložte do pripravenej omáčky, zamiešajte, ochutnajte túto dobrotu a dochuťte podľa potreby soľou.

Perkelt, alebo paprikáš sa podáva s cestovinami (kolienkami), alebo s haluškami (nokami).

 

Recept na halušky

Ingrediencie

400 g hladká múka

1 vajce

Voda

olej

 

Postup

Do misky si nasypte múku, pridajte vajce a podľa potreby vodu. Urobte polotuhé cesto, ktoré môžete dobre a ľahko pretláčať  pomocou pretláčadla na halušky, alebo dajte na doštičku a nožom hádžte halušky do vriacej osolenej vody.

Uvarené scedíte a pomastíte olejom, aby sa Vám halušky nezlepili.

Cesto na halušky sa nesmie vypracúvať, lebo by sa ťahalo.

Kurací perkelt