Blog

Bambusové výhonky

 

Bambus je veľmi odolná rastlina, ktorá môže dorásť až do výšky 25 – 30 metrov. Bambus má mnoho odrôd, cez nižšie 2 – 3 metre, ktoré sa pestujú ako okrasné rastliny až po 30 a viac metrové odrody. Túto rastlinu môžete dopestovať v ktoromkoľvek kúte sveta. Darí sa jej v nižších aj vyšších zemepisných šírkach, v teple a aj v chlade. Bambus je veľmi odolná, prispôsobivá a rýchlo rastúca zdrevnatená tráva. Bambus si môžete vypestovať ako okrasu Vašej záhrady, na konzumáciu bambusových výhonkov alebo kvôli ich pevným bambusovým steblám, ako oporu pre kvety, plod či inú ozdobu.

 

 

Čo obsahujú bambusové výhonky

 

Bielkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, voda, minerály, železo, vápnik, horčík, draslík, fosfor, sodík, jód, zinok, mangán, meď, selén, molybdén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamín A, B, C, E, K, kyselina listová, kyselina pantoténová a biotín.

 

 

Účinky na zdravie

 

Podporujú obranyschopnosť

Normalizujú hladinu cukru v krvi

Podporujú trávenie

Zlepšujú pravidelné vyprázdňovanie

Prečisťujú tráviaci trakt

Podporujú metabolizmus

Znižujú vysoký cholesterol

Znižujú vysoký krvný tlak

Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam

Hydratujú organizmus

 

 

Čaj z bambusových lístkov sa používa aj na prevenciu a liečbu rakovinových ochorení (podľa japonských vedeckých výskumov mali bambusové listy 100% inhibičný efekt na rakovinové bunky a pečeňové toxikózy).

Mladučké lístky bambusov sa zbierajú v lesoch po dažďoch skoro na jar, keď sú ešte jemné a plné účinných látok. Ich pozitívne zdravotné účinky využíva tradičná čínska medicína už po stáročia.

 

 

Príprava čaju:

 

Štipka lístkov bambusu (1-3 g) sa zaleje s 2,5 dl teplej vody (80-90°C), ktorá krátko prešla varom a nechá sa lúhovať asi 2-3 minúty.

Z mladých bambusových lístočkov sa môžu pripraviť 1-2 nálevy.

Lístky sa opakovane zalejú, kým sú ešte teplé.

 

 

Čaj pomáha

- ako prevencia a liečba rakovinových ochorení (podľa japonských vedeckých výskumov mali   bambusové listy 100% inhibičný efekt na rakovinové bunky a pečeňové toxikózy)

- u čaju sa popisuje silne zásaditý charakter a znižuje prekyslenie organizmu

- dlhodobejším pitím sa môže znížiť chorobnosť človeka

- pomáha zlepšiť metabolizmus, utišovať horúčku, zimnicu a zápaly

- pomáha zvýšiť aktivitu, tonizovať a uvádza sa aj ako afrodiziakum

- pomáha redukovať vysoký krvný tlak

- výborný pre diabetikov

- pôsobí dezinfekčne a antibakteriálne najmä na pokožku, čistí póry až do hĺbky a je výborný na hubovité a plesňové ochorenia pokožky a používa sa aj proti  vypadávaniu vlasov

- pomáha čistiť a aktivizovať obličky

- pomáha odstraňovať z tela toxíny

- pomáha odbúravať tuky a zlepšovať metabolizmus bez vedľajších účinkov

- obsahuje málo vitamínov (B1), ale veľa minerálov, proteínov a vlákniny

- pomáha zlepšiť fyzickú kondícií

- je vhodný aj ako nápoj pre deti

 

Príprava bambusových výhonkov

 

Ak máte čerstvé bambusové výhonky, tak si ich ošúpte z vrchnej vrstvy, nakrájajte na menšie kúsky (2 cm hrúbku) a varte v osolenej vode aspoň 45 – 60 minút. Čerstvé bambusové výhonky obsahujú škodlivé látky, ktoré sa varením uvoľnia a ostanú v nich už iba zdravé látky

 

Ak máte bambusové výhonky v zeleninovej zmesi alebo z konzervy, tak ich umyté varte v osolenej vode 15 – 19 minút. Po tomto varení ich môžete pridať do akéhokoľvek jedla (rizoto, mäso, zeleninový, cestovinový šalát).

Prirodzene bezlepkové bambusové výhonky.

 

Bambusové výhonky