Blog
Vitamín C
 
Vitamín C poznáme pod názvom  kyselina askorbová. Tento vitamín je rozpustný vo vode
Pri konzumácii nadmerného množstva vitamínu C sa nemusíte báť. Neukladá sa v tele,  ale jeho nadbytok sa vylučuje močom z organizmu. Dávku vitamínu je dôležité denne dopĺňať prísunom vhodnej stravy. Ak je strava pestrá a vyvážená zvýšite si tak odolnosť voči rôznym chorobám a infekciám, ktoré v tomto nepriaznivom období môžete dostať. Vždy je lepšie konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie ako užívať lieky.
 
Pri vhodnom zostavovaní jedálneho lístka predídete rôznym zdravotným ťažkostiam, ktoré sú  spôsobené z nedostatku vitamínu C ako je skorbut.
 
 
Príznakom je 
 
Únava, bolesti kostí, kĺbov, svalov, krvácanie z ďasien a modriny, prechladnutie, chrípky, kašeľ, zhoršenie hojenia rán, depresie, nespavosť a znížená výkonnosť.
 
Ak cítite niektorú z týchto príznakov zvýšte prísun vitamínu C a váš stav sa rýchlo upraví.
Pri predávkovaní si môžete spôsobiť zažívacie ťažkosti (obličkové kamene).
Je dôležitý pri vstrebávaní vápnika a železa, v boji proti infekciám, nádorovým ochoreniam, ochoreniam srdca, alergiám a pre správnu funkciu imunitného systému.
 
Veľké množstvo vitamínu C sa nachádza nielen v citrusových, ale aj v bobuľových plodoch.
 
 
Najväčší výskyt je:
 
v šípkach, kiwách, kapuste, petržlenovej vňati, čiernych ríbezliach, paprike, ružičkovom keli, mandarinkáchpomarančoch, jablkách a papáji.
 
 
ovocie a zelenina | ovocie | zelenina | vitamín C | vitamíny | vitaminy
 
 
vitamin C | vitamin C | vitamíny | vitaminy