Blog

Vitamín D

04.02.2017
Vitamín D
 
Na získanie dennej dávky vitamínu D, ktorú potrebujeme, treba stráviť na slnku približne 20 minút. Neváhajte a strávte každú voľnú chvíľku vonku v prírode, lebo len tak sa k vám slnečné lúče dostanú. V lete si slniečka vieme dostatočne užiť, ale vydrží to len na niekoľko týždňov.
V zime je to už trochu horšie, tým, že sa obliekame a slnečné lúče sa tak nedostanú až na našu pokožku, tak ako by sme to potrebovali. 
 
Telo si vie samo čiastočne vyrobiť vitamín D a vitamín si vieme upraviť a dodať pestrou stravou obohatenou o potraviny s dostatočným množstvom vitamínu D ako je červené mäso a pečeň. Najviac sa hovorí o potrebe konzumovať ovocie a zeleninu, ale mäso je zdrojom bielkovín a proteínov to znamená, že mäso obsahuje všetky vitamíny a minerály, ktoré potrebujeme k zdravej výžive.
 
Čo spôsobuje ?
Vitamín D je dôležitý pre vstrebávanie vápnika a na obnovu  našich kostí, zubov, pokožky,
pre ženy v tehotenstve pre zdravý vývin plodu. Znižuje riziko vysokého krvného tlaku, únavu, depresie a syndróm nepokojných nôh, osteoporózu, niektoré druhy rakoviny.
Povzbudzuje činnosť štítnej žľazy, imunitný systém, detoxikuje organizmus a zvyšuje odolnosť proti chorobám .
 
Ako získame vitamín D 
- Dostatočným množstvom slnečného žiarenia na kožu a stravou.
Vitamín D je rozpustný v tukoch a nachádza sa potravinách označovaných ako tučné.
Je odolný voči teplu a tepelnou úpravou sa neznehodnocuje.
 
Zdrojom vitamínu D je 
- rybí tuk (makrela, tuniak), treščia pečeň, červené mäso, losos, sardinky, žĺtky, mlieko, maslo, syry, smotana, hríby. Vitamín D obsahuje aj kokos, avokádo a mango.
Výrobcovia obohatili niektoré výrobky o vitamín D ako je rybí olej s ultra D vitamínom.
 
 
Vitamín D