Blog

Vitamín E

04.02.2017
Viete, že nie je E-čko ako E-čko? 
 
 E-čka, emulgátory v potravinách, takzvané prídavné látky - aditíva. Sú to látky, ktoré sa pridávajú do potravinových výrobkov za účelom konzervácie, úpravy chuti, farby alebo konzistencie. Zoznam používaných látok je dlhý a ich názvy tiež, preto sa na ich uvádzanie zaviedlo kódové označovanie, ktoré pozostáva z písmena “E” a troch či viac číslic.
Mnohé aditíva sú prírodného pôvodu a nielenže nepredstavujú pre organizmus človeka žiadne riziko, ale môžu mať dokonca ochranný účinok (kyselina askorbová – vitamín C, lecitín – znižuje cholesterol, tokoferoly – vitamín E, kurkumín – žltá farba z korenia kurkuma s protirakovinovým účinkom, riboflavín – vitamín B2 a pod.)
Odborníci neustále varujú, že pre E-čka populáciu ohrozujú alergie, bolesti hlavy, žalúdka, brucha, kožné podráždenia a ochorenia, nízky krvný tlak, hyperaktivita, ba dokonca aj rakovina! Preto by sme si pri nákupe mali vždy pozrie, čo vlastne vkladáme do košíka. Zoznam emulgátorov musí byť uvedený na obale každého výrobku. 
 
E-čko ako vitamín E je úplne niečo iné: 
 
Ovplyvňuje tvorbu 
- červených krviniek, zúčastňuje sa na obnove a raste svalovej hmoty a tkanív. Je účinný antioxidant. Znižuje krvný tlak a má močopudný účinok. Má účinok na potenciu, podporuje proces starnutia buniek a tkanív, preto sa pridáva do kozmetických prípravkov.
 
Nedostatok spôsobuje
- zvýšený rozpad červených krviniek, samovoľné potraty, sterilita, degenerácia pohlavných žliaz, zápaly obličiek, spomalenie hojenie rán.
 
Významným  zdrojom vitamínu E sú:
Obilné klíčky, orechy, rastlinné oleje, zelená listová zelenina, mrkva, cvikla, fazuľa, sójové bôby, celozrnná múka, obilniny, vajíčka, ryby a nájdete ho vo všetkých druhov mäsa.
 
 
Vitamín E