Blog

Omega-3

28.02.2017
Omega-3 mastné kyseliny
 
V dnešnej dobe sa hovorí a aj často píše o pozitívnych účinkoch omega-3 mastných kyselinách. Telo si ich nevie vyrobiť samo, preto si ich musíme pridávať do svojho jedálnička formou zdravej stravy bohatej na tieto omega-3 mastné kyseliny.
 
Účinky
Chránia nás pred chorobami srdca a krvného obehu. Tlmia zápalové procesy, zmierňujú poruchy spánku a depresie. 
Ich dôležitou vlastnosťou je, že majú priaznivý vplyv na znižovanie hladiny krvných tukov čiže cholesterolu a tým pôsobia protizápalovo. Ďalšou dôležitou vlastnosťou je, že zlepšujú kvalitu pokožky, vlasov, nechtov a zmierňujú migrény.
 
Zdroje omega-3
V ľanovom, rybom, olivovom, repkovom oleji. Vyskytuje sa aj v orechoch lieskových, vlašských, mandliach.
Vysoký obsah majú aj ryby napr.: sleď, losos, makrela, sardinky, kapor, úhor.
Niektoré strukoviny obsahujú nielen omega-3 mastné kyseliny, ale aj potrebnú  vlákninu,
patria k ním fazuľa, šošovica, cícer.
 
Protizápalové vlastnosti a srdcové  ochorenia viete riešiť  plodmi jahody, maliny, černice alebo čučoriedky.
 
Omega-3 zdroje