Blog

Kremík

09.03.2017
Kremík (Si)
 
Kremík je po kyslíku druhým najviac zastúpeným prvkom v zemskej kôre. Hovorí sa, že je pre svoje schopnosti minerál krásy, lebo pôsobí na pleť, vrásky a vlasy. Vlastnosti kremíka sú dôležité pre správne fungovanie buniek, tkanív, na kardiovaskulárny a srdcový systém. Podieľa sa na minerizácii kostí a chráni pred osteoporózou, posilňuje kosti a chrupavky.
 
Zdroje:
V páliacich chĺpkoch žihľavy, pýre, prasličke, podbeli, pive (slad), bambusovej trstine, nájdete ho v bežnej konzumovanej strave, celozrnných obilnín, ovocie, banány, kokos, jablká, čerešne, mandle, šípky, hrozienka, ríbezle, marhule. Zelenina, cibuľa, cesnak, mrkva, zeler, pór, červená repa, pažítka, paprika, petržlenová vňať, uhorky, ryby, med.