Cholesterol
Zvýšená hladina cholesterolu býva podmienená genetickými faktormi alebo nesprávnym
stravovaním. V prípade nadmernej konzumácie potravín s vysokým obsahom nasýtených
mastných kyselín sa cholesterol usádza na stenách tepien a znižuje ich priechodnosť. Vysoká
hladina cholesterolu je príčinou kôrnatenia tepien – aterosklerózy. Následkom čoho vznikajú
ďalšie zdravotné komplikácie ako srdcový infarkt, mozgová porážka, postihnutie obličiek.
Cholesterol môžeme rozdeliť na tzv. dobrý cholesterol – HDL a zlý – LDL.
LDL cholesterol je taký tuk, ktorý sa podieľa na vzniku aterosklerózy a jej komplikáciách.
K jeho zvyšovaniu prispieva okrem zvýšeného príjmu nasýtených tukov v potrave aj
nedostatočný pohyb, priberanie na hmotnosti a fajčenie. Jeho hladina by mala byť do 3,5
mmol/l.
HDL cholesterol plní úlohu „vychytávača“ zlého cholesterolu. Pôsobí protizápalovo
a antioxidačne. Ku zvyšovaniu HDL cholesterolu vedie dostatok fyzickej aktivity.
Cholesterol si organizmus vytvára buď sám, alebo je vstrebávaný z jedla. Nájdeme ho v potravinách živočíšneho pôvodu, hlavne v žĺtkach, vo vnútornostiach, v niektorých morských plodoch a v mäse.
Nefajčite, upravte si stravu a najedzte sa do štíhlosti, obmedzte spotrebu soli. Jedzte veľa zeleniny a ovocia.