Ananás
	 
	Určite poznáte tropické ovocie, ktorému hovoríme ananás. Je to chutné a zároveň sladké ovocie, bohaté na nutričné látky.
	Ananás má v angličtine doslovný preklad „smrekové jablko“. Svojím tvarom sa podobá na šišky smrekov. Krištof Kolumbus priviezol ananás do Európy z Ameriky počas jednej zo svojich výprav.
	Ananás servírovali už v stredoveku ako extravagantné  exotické ovocie na najprestížnejších banketoch. Dnes ho určite nájdete v takmer každých väčších potravinách a supermarkete.
	Ananás poznáme, čerstvý, sušený s cukrom, alebo bez cukru,  zaváraný v podobe kompótu, džúsu, šťavy.
	V krajinách Južnej Ameriky sa toto ovocie cení pre svoju skvelú chuť a pre jeho liečivé účinky na tráviace problémy a zápaly.
	Ananás má veľa účinných látok, preto využite ich účinky pre svoje zdravie.
	Pri výbere plodov ananásu si treba dať pozor, pretože nevyzretý ananás má trpkú a horkú chuť.
	Ananás má potrebné živiny, ktoré Vám pomôžu pri redukcii hmotnosti a tiež pri udržaní 100% zdravia. 
	 
	Obsahuje
	 
	Vodu, sacharidy, bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály: vápnik, fosfor, meď, mangán, železo, zinok, draslík, horčík, kyseliny listovú a pantoténovú a vitamíny A, B, C, E a K. 
	Bromelín, ktorý  je účinný aj v prevencii srdcových chorôb, pretože výrazne znižuje riziko trombózy.
	 
	Účinky
	 
	Podporuje kostnú a svalovú stavbu
	Podporuje trávenie
	Prečisťuje tráviaci trakt od škodlivín
	Zlepšuje pravidelnú stolicu
	Znižuje vysoký cholesterol
	Znižuje vysoký krvný tlak
	Šťava pomáha zlepšiť kožné problémy
	Pomáha tráviť bielkoviny
	Zvyšuje imunitu
	Chráni telo pred pôsobením baktérií a črevá pred parazitmi
	Má protinádorové účinky
	Riedi hlien
	Pozitívny vplyv na vlasy, nechty, pokožku
	Účinky ananásu – chudnutie
	 
	Ananás je vhodný na chudnutie pre svoje pozitívne vlastnosti a účinky na celý organizmus a neobsahuje veľa kalórii.  Jedzte ananás aj dvakrát do dňa v rôznych podobách. Najlepšie je konzumovať ho čerstvý a urobte si z neho chutnú šťavu. 
	Využiť ananás v kuchyni môžete  na rôzne spôsoby, či už do šalátov, koktailov, džúsov, pri varení k hydinovému, bravčovému, hovädziemu mäsu a taktiež pri pečení do  koláčov, dezertov. Používa sa aj na kozmetické účely, masky na tvár a vlasové kúry.
	 
	 
	Recept
	 
	Ananásovo - mrkvový šalát 
	4 – 5 porcie / aj pre bezlepkových
	 
	Ingrediencie
	 
	1 ks ananás
	3 ks mrkva
	1 ks limetky /šťava/
	1 ČL trstinový cukor
	1 PL agávový sirup
	 
	Postup
	1. Ananás očistite pokrájajte na kocky.
	2. Očistenú mrkvu nastrúhajte na jemno.
	4. Všetko spolu dôkladne premiešajte a podávajte samostatne na desiatu alebo ako šalát k hlavnému jedlu.
	 
	Moja rada
	Potrebujete upevniť svoje zdravie, tak teda používajte javorový sirup, a ten pôsobí aj proti artérioskleróze a reguluje cholesterol.