Chren
	 
	Chren je zelenina a zároveň aj liečivá bylina s veľkými listami a valcovitým koreňom. Je neodmysliteľnou súčasťou sviatkov jari a ich jedál. Po nastrúhaní  je štipľavý s výraznou chuťou. 
	 
	Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a horčičné oleje, ktoré ovplyvňujú lepšie prekrvenie organizmu a pôsobia ako prírodné antibiotikum, posilňujú odolnosť organizmu proti chorobám spojeným s prechladnutím, kašľom, nádchou. Vôňa chrenu preniká až do nosa a uľavuje pri bolestiach hlavy.  
	 
	Odporúča sa pri infekčných chorobách močových ciest, reumatizme a dne.  
	Používa sa v malých dávkach, lyžičku denne na povzbudenie činnosti žalúdka a čriev a čistenie pokožky.
	 
	 
	 
	Chren sa používa čerstvý, strúhaný k varenému, pečenému mäsu, údeninám, omáčkam, vajciam, nátierkam a syru. Chrenom sa ochucuje horčica, majonéza, cvikla, uhorky. 
	Najradšej mám vyšľahanú smotanu, do ktorej sa vmieša chren, štipka cukru a himalájska soľ. Touto zmesou sa potrú plátky šunky, stočia a podávajú sa ako predjedlo pri rôznych slávnostných príležitostiach.