Otváracie hodiny
Blog

Medové rezy

Ingrediencie

450 g hladkej pšeničnej múky

150 g masla (smetol)

150 g práškového cukru

2 celé vajcia

2 PL medu

2 PL mlieka

1 KL sódy bikarbóny

Na potretie: marmeládu (džem, lekvár), niečo kyslejšie ako ríbezľovú, malinovú, alebo marhuľovú

 

Postup

Maslo (smetol), cukor, med, mlieko, vajcia,  dám rozpustiť do misky nad parou. Keď je teplé – rozpustené, odstavím z pary, vsypem múku so sódou bikarbónou zamiešam vareškou a potom na doske cesto dôkladne spojím. Cesto musí byť tak spracované  ako na rezance. Teplé cesto rozdelím na 3 časti, rozvaľkám na veľkosť plechu. Každú časť upečiem samostatne na mastnom papieri, na opačnej strane plechu vo vyhriatej rúre na 200 °C. Majú mať zlatohnedú farbu.

 

Plnka

Ingrediencie

250 g práškového cukru

250 g masla

500 ml mlieka

3 PL hrubej múky

 

Postup

Cukor a maslo dobre rozmiešam.

Z mlieka a s 3 lyžicami hrubej múky uvarím hustú kašu. Do vychladnutej kaše primiešam rozmiešané maslo s cukrom, potriem pláty plnkou, poukladám na seba, zaťažím, dám do studenej tatranskej špajzy vychladnúť. Tým, že sú pláty zaťažené, dobre sa spoja s plnkou, pláty sa napijú, zmäknú, budú sa lepšie krájať. Povrch bude rovný, čo je dobré keď  vrchný plát natriem tenkou vrstvou marmelády (džemu, lekváru) a polievam čokoládovou polevou. Po stvrdnutí čokolády krájam krásne rezy.

 

Poleva

Ingrediencie

100 g čokolády na varenie

50 g tuku

 

Postup 

Tuk rozpustím v miske nad parou, do teplého zamiešam polámanú čokoládu a miešam, kým sa nerozpustí. Vlažnou polevou polejem múčnik, ktorý som natrela tenkou vrstvou marmelády.

 

Sladké mlsanie!

 

Moja rada

Naplnené pláty dávam do chladu prikryté a zaťažené, aby sa vyrovnali, spojili a zmäkli. Ľahšie sa s nimi pracuje. Pláty sú pórovité a marmeláda zabráni tomu,  aby sa čokoláda dostala hlboko do plátu. Ostane krásne rovná na povrchu.

Tip

Na povrch občas dávam citrónovú polevu, alebo jednoducho posypem práškovým cukrom. Smetol, má inú konzistenciu aj bod zadymenia keď sa používa na pečenie plátov. Plnka má lepšiu lahodnú chuť keď používa maslo, nemusí sa v spojení s kašou zraziť.

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy

 

medové rezy