Blog

Smotanové langoše

 

Suroviny

500 g hladkej múky !!! Celiatici použijú múku vhodnú pre celiatikov 

20 g  droždia !!!Celiatici použijú droždie len vhodné pre celiatikov.

2 – 3 dl mlieka

100 g kyslej pochúťkovej smotany

2 ks vajcia

soľ

1 ČL cukru na podporu kvasenia

2 dl oleja na vyprážane

Pretlačený cesnak, kečup, syr, kyslú pochúťkovú smotanu na potretie langoša !!! Celiatici použijú kečup a syr vhodný pre celiatikov

 

Postup

Ako si pripravíme kvások

Mlieko si zohrejeme do teploty tela, pridáme cukor, droždie, rozmiešame, zasypeme časťou múky a necháme kysnúť.

Ak máme kvások vykysnutý pridáme pochúťkovú smotanu, vajcia,  múku, soľ a vypracujeme na hladké cesto.

Cesto dáme do väčšieho mikroténového vrecúška a dáme do chladničky kysnúť, najlepšie cez noc.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 – 10 rovnakých dielov, urobíme z nich bochníky (gule), ktoré necháme podkysnúť. Na pomúčenej doske ich valčekom rozvaľkáme na polovičný priemer panvice v ktorej budeme vyprážať a necháme podkysnúť.

Po 10 minútach kysnutia zoberieme cesto (langoš) a v ruke ho povyťahujeme na správnu hrúbku a veľkosť. Pri tejto práci dávame pozor, aby sme ho nepotrhali a vypražíme v oleji z obidvoch strán do ružova.

Vypražený langoš vyberieme a dáme na kuchynskú utierku, prípadne ho prikryjeme kuchynskou papierovou utierkou, aby sme ho zbavili prebytočného tuku. Podávame s olejom, v ktorom sme si roztlačili cesnak, alebo smotanou, kečupom, posypaný nastrúhaným syrom.

!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov

 

langoš

 

langoše

 

domaci langos

 

langoše

 

domáci langoš

 

smotanový langoš