Blog
Ružičkový kel
 
Je to jednoročná hlubovitá zelenina. Ružičky sú rozmiestnené po celej dĺžke stonky. Drobné hlavičky ružičkového kelu majú v sebe množstvo účinných látok, ktoré organizmus potrebuje na zdravé fungovanie organizmu.
 
 
Zdroj
 
Obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných vitamínov a minerálnych látok, najmä vitamín B1, B9 a vitamín C, ďalej vitamín A, E, železo,  draslík, horčík, vápnik či flavonoidy. Ružičkový kel je zdroj vitamínu B1, ktorý je veľmi dôležitý pre našu mentálnu sviežosť, sústredenie sa, má taktiež antistresové účinky a pomáha k lepšej fyzickej kondícii. Zvýšenú spotrebu tohto vitamínu majú najmä tehotné a dojčiace ženy, fyzicky pracujúci ľudia, deti v období vývinu i ľudia pod častým tlakom stresu. Táto zelenina je aj výrazný zdroj kyseliny listovej, ktorú do nášho tela treba neustále dopĺňať. V minulosti bola cenená spolu s kapustou tiež preto, že počas zimy slúžila ako jedna z mála čerstvých zdrojov vitamínu C.
 
 
Účinky na zdravie
 
podporuje krvotvorbu a rast buniek
posilňuje imunitný systém
bojuje proti únave a stresu
zlepšuje trávenie
detoxikuje organizmus
vyživuje pleť, spevňuje nechty a posilňuje vlasy
pomáha pri hnačkách, zápchach a prečisťuje črevá
pomáha liečiť zapálené črevá alebo dvanástnik
odvodňuje
zlepšuje náladu, odstraňuje podráždenosť
zvyšuje pevnosť tkanív
 
 
A tak ako z každej zeleniny, aj s ružičkovým kelom sa ľahko chudne. Pripravuje sa na rôzne spôsoby, varením, dusením, zapekaním, ako prívarok k mäsu, na polievky, a používa sa aj do zeleninových šalátov. Je vhodnou alternatívou prílohy k mäsu, namiesto zemiakov, alebo ryže, preto si ho čo najčastejšie zaraďte do svojho jedálneho lístka.
 
 
Ružičkový kel