Schizandra /klanopráška/
Schizandra čínska, latinský názov Schizandra chinensis, adaptogén Ruska a Ďalekého východu, radí sa medzi najdôležitejšie byliny tradičného čínskeho liečiteľstva. Je pestovaná ako okrasná a liečivá bylina. Plody schizandry majú všetkých 5 základných chutí – sladkú, slanú, kyslú, horkú a pikantnú. Hovorí sa, že týchto päť chutí zodpovedá ľudským orgánom – pečeň je kyslá, sladká je slezina, horké je srdce, slané sú obličky a pikantné sú pľúca. Pre medicínske účely je možné používať všetky jej časti vrátane koreňov.
Obsahuje
Vitamíny C, E a provitamín A. Z minerálnych látok najme železo, fosfor, horčík, selén, kremík, chróm, kobalt a mangán. Semeno obsahuje lignany a zlatožltý a horký olej, ktorý je zložený z kyseliny linoleovej a olejovej.
Účinky na zdravie
Chráni pečeň a má protinádorové účinky
Tlmí únavu a slabosť tela
Psychické a duševné vyčerpanie
Potláča hlad a choroby tráviaceho traktu
Pôsobí na ťažkosti s dýchaním, tlmí kašeľ
Stimuluje krvný obeh
Účinná pri kardiovaskulárnych problémov
Odstraňuje nadmerné potenie a nespavosť
Rad lignanov Schizandry má schopnosť pôsobiť protizápalovo
Pri dlhodobom užívaní zlepšujú ostrosť zraku a citlivosť videnia
Vplývajú na centrálnu nervovú sústavu
Bobuľovité plody majú všestranné využitie
V potravinárstve na prípravu nealkoholických nápojov, sirupov, kompótov, džemov. Bobule sa dajú kandizovať, nakladať do medu. V cukrárenskej výrobe sa dužina mieša s medom, alebo orechmi, či mandľovým cestom. Plody sa varia s medom a vodou a táto tekutina sa používa ako polievka. Dajú sa aj pražiť, variť vo víne alebo sa z nich pripravujú destiláty. Používajú sa do kaší, na varenie fazule, polievok z ľadviniek či baranieho mäsa, alebo sa len tak jednoducho je.