Blog

Mozzarella

je jeden z nejznámejších talianských syrov, ktorý sa tam používa ako tradičná suroviny už od stredoveku. Mozzarella je vhodná pre ľudí, ktorí sa chcú zdravo stravovať, pre diabetikov, vegetariánov, ale i ženy, ktoré si dávajú pozor na nadváhu.

Hovorí sa, že mozzarella vznikla náhodou ako jeden talianský syrár zakopol a tvaroh, ktorý práve držal v ruke mu spadol do hrnca s vriacou vodou, ktorá tvaroh premenila vtedy na neznámy syr.

Syr mozzarella chutí skvele nielen v rôznych zeleninových a cestovinových šalátoch, ale dáva sa aj na chleba, pizzu, alebo sa pripravuje obalovaný v trojobale a vyprážaný na oleji.

 

Čo obsahuje

Syrári majú rôzne spôsoby výroby mozzarelly, používajú na to rôzne mlieka, ale najpoužívanejšie je plnotučné kravské mlieko, ktoré má vysoký obsah tuku, kalcia a dôležité minerály. Mozzarella obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch, ako je A, D, E, ktoré sú potrebné pre vstrebávanie vápnika, ktorý je potrebný na pohybový aparát. Konzumácia syra napomáha optimálnemu tráveniu a správnej funkcii obličiek. Pomáha bojovať proti svalovej únave a správnemu fungoniu mozgu. Je výborným zdrojom bielkovín.

 

Výroba mozzarelly nie je zložitá, ale vyžaduje to určitú prax

Mlieko sa zahreje, pridá sa kyselina citrónová, alebo ocot, smotanový jogurt, syridlo, všetko sa premieša a nechá sa 40 minút postáť pri 30 stupňovej teplote kým sa hmota nezrazí. Stuhnutá hmota, syrenina sa prereže nožíkom niekoľkokrát na štvorce a znova sa nechá prikryté odpočívať 10 minút. Prerezané časti sa rozmiešajú na ešte menšie časti, tak ako na hrudkovitý tvaroh a stláčaním sa odstredí srvátka až nám ostane hrudka syra. Syr dáme do plátna, aby nám prebytočna srvátka odtiekla. Bochník sa rozdelí na požadovane tvary, menšie hrudky, guličky, ktoré sa vkladajú do studenej slanej vody. Takto vydržia niekoľko dní.

 

mozzarella

 

syry